Nagy Márton: Minden tizedik cég már most fizetésképtelen

Nagy Márton: Minden tizedik cég már most fizetésképtelen

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cégek harmada elbocsátást tervez, majdnem tizedük pedig fizetésképtelenséggel küzd – idézi az Azenpenzem.hu Nagy Márton jegybanki alelnöknek a Portfólió első online hitelezési konferencián elhangzott szavait. A jegybank felmérése azt mutatja, most négyszer annyi magánszemély kattint álláshirdetésekre, mint a 2008-as nagy pénzügyi világválság kitörésekor.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a vállalatok 40 százaléka negyedéven belül hitelből fizetné a béreket. Előadásából az is kiderült, a jegybank felmérése szerint a vállalatok 63 százaléka fennakadást vár az ellátási láncokban, és majdnem minden harmadik cég gondolkodik leépítésben. Likviditási nehézség a cégek felénél már most van, csaknem minden tizedik pedig teljesen fizetésképtelen.

A háztartási kihívásokkal kapcsolatban Nagy Márton elmondta: amíg a munkakeresők száma egyszerre nagyon gyorsan meg tud emelkedni, és egy év alatt nagyon nagyot ugorhat a munkanélküliség, a helyreállítási fázis négyszer olyan hosszú, mint a romlás. Most négyszer annyi magánszemély kattint álláshirdetésekre, mint a nagy pénzügyi világválság kitörésekor, a Lehman-csőd után.

Az MNB alelnöke szerint 485 foglalkozási körből 165 sérülékeny, a bankoknak oda kell figyelniük az ide tartozók hiteleinek kezelésére. Különösen – nyomatékosította Nagy – a medián alatti jövedelmet kereső háztartásokban magas a sérülékenyek aránya. (Medián jövedelemnek nevezzük azt a jövedelmet, amely pontosan középen helyezkedik el, azaz ugyanannyian keresnek többet ennél az összegnél, mint amennyien kevesebbet. Nagysága általában jóval kisebb, mint az átlagjövedelem.)