Jobbik: Mehessenek nyugdíjba az állásukat veszítő 60 év felettiek

Jobbik: Mehessenek nyugdíjba az állásukat veszítő 60 év felettiek

Jakab Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek a Jobbik elnöke, ezzel kérve a kormányt, hogy bizonyos esetekben teremtse meg a nyugdíj lehetőségét olyanoknak is, akik még nem érték el a korhatárt.

Legyen lehetősége öregségi nyugdíjba menni annak, aki elmúlt már 60 éves és március 1-je után vált munkanélkülivé – ez a lényege Jakab Péter javaslatának. A Jobbik elnöke ezt azzal indokolta, hogy az ilyen helyzetbe kerülő embereknek új munkahelyet találni az életkoruk és képzettségük miatt a pandémia következtében kialakult gazdasági válságban, a szűkülő munkalehetőségek mellett jóval nehezebb, mint a fiatalabb munkavállalók esetében. Ráadásul a járvány legveszélyeztetettebb csoportjába tartoznak a 60 év feletti személyek, így több szempontból is kiemelt figyelmet kell fordítani e korcsoport támogatására.

Mint írta, a munkaviszonyuk megtartása érdekében ugyan létezik egy különleges
felmondási védelem, melyet jogszabály biztosít, ez a védelem azonban a jelenlegi helyzetben nem védi meg őket munkájuk elvesztésétől és a teljes egzisztenciális összeomlástól.

– Azzal, hogy a 60 év feletti, de a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem érő munkavállalóknak megnyílik a jogosultságuk az öregségi nyugdíjra, nem csupán ezen személyi kör egzisztenciája lesz biztosított, hanem azoké is, akiknek a továbbfoglalkoztatása ezáltal biztosítottá válik – érvelt az ellenzéki politikus.