MOK: az orvosok nem katonák, nem parancsot teljesítenek

MOK: az orvosok nem katonák, nem parancsot teljesítenek

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenegy pontos javaslatcsomaggal állt elő a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A honlapján közzétett, az operatív törzsnek címzett, április 20-i keltezésű levet Kincses Gyula, a MOK elnöke jegyzi. Ebben a szervezet sikeresnek nevezi az eddig bevezetett rendészeti intézkedéseket, amelyekkel sikerült megakadályozni a járvány robbanásszerű terjedését. Úgy látják, a korlátozások később óvatosan lazíthatóak lesznek, ám ehhez szükséges a széleskörű, intenzív tesztelés és a kontaktszemélyek alapos felderítése.

A dokumentum az egészségügyi, szakmai intézkedések kapcsán megjegyzi: átláthatóságra, korrekt adatokra és azon nyugvó, megfontolt szakmai döntéshozatalra van szükség. A MOK szerint nagyszámú, súlyos állapotú beteg intenzív osztályos ellátásához önmagában az ellátórendszer átalakítása, valamint a lélegeztetőgépek számának emelése nem elegendő. Sok más eszközre és sok – több tízezer – szakemberre is szükség lenne, amelyek és akik kiállítására a jelenlegi magyar egészségügyi ellátórendszer nem képes.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatai: 

  • Új betegutak: Most sem a betegek, sem az orvosok nem tudják pontosan, hogy milyen ellátások hol érhetőek el, a szakrendelők nagy része leállt, ez a kapacitás a 65 év feletti orvosok hiányában csak részlegesen pótolható. Szükségesnek tartják a betegutak és az új ellátási struktúra régiós szintű meghatározását, és egy 24 órás (a Központi Ágynyilvántartóhoz hasonló funkciójú) diszpécserszolgálat létrehozását a régiós szakrendelői és kórházi ellátások koordinálására és a betegek tájékoztatására. Az akut betegellátó pontok működéséhez szükséges infrastruktúra, eszközök és pénzügyi források valamint védőeszközök biztosításához további állami források bevonását látják indokoltnak.

Válaszolt Kásler az orvosi kamara elnökének levelére: a kamara gyakorlatában összemosódik a szakma és a politika | Magyar Hang

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Elnökség! 2020. április 18-i levelüket megkaptam, ugyanakkor meglepett, hogy azt rögtön nyilvánosságra is hozták egy közlemény kíséretében. Szokatlan forma, hogy szakmai párbeszédet nyílt levelek formájában kívánnak folytatni. Ezzel sérülhet a „Primum nil nocere" elv is, mely az orvosok körében pedig meghatározó kell, hogy legyen.

  • A normál betegellátás újraindítása: A MOK szerint „a járvány kapcsán a normál egészségügyi ellátások hiánya miatt bekövetkező esetleges egészségkárosodások és halálozások ismeretlen mértékűek". Az elektív beavatkozások jelentős hányada nem halasztható hosszú ideig. „A jelenlegi helyzetben sajnos reális veszély, hogy a szokásos betegségek elmaradó ellátásából adódó tartós egészségromlás és emelkedő halálozás meghaladja a járvány által okozott egészségveszteséget" – írja a szervezet. A MOK ezért szakmai ajánlások kidolgozását javasolja a nem vírusfertőzött betegek járvány alatti ellátására.
  • Sokkal átfogóbb tesztelés: A kamara a járvány kezelésére a „tartós elfojtás” stratégiáját látja célszerűnek. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy sokkal több tesztet végezzenek el (alapvetően PCR módszerrel) a fertőzöttek azonosítására. A MOK elsősorban a koronavírus-fertőzés jellemző tüneteit mutató betegeket, egészségügyi dolgozókat, idősotthoni gondozottakat, 65 évnél idősebb krónikus betegeket tesztelné. A tünetmentes emberek közül csak azokat tesztelnék, akik fertőzött személlyel érintkeztek. Ezen kívül véletlen mintavétellel a lakosság fertőzöttségének rendszeres felmérését is javasolják, hogy a járványügyi és egyéb korlátozó intézkedések hatását pontosabban lehessen követni.
  • A kontaktok alapos felkutatása: A felmerülő feladatok mennyiségétől függően akár 100–200, több személyből álló járványügyi felderítő munkacsoportok felállítását javasolják. A kontaktkutatásnál a mobiltelefonok cellainformációit is lekérhetnék. 
  • Szigorú izoláció (karantén): A MOK azt javasolja, hogy a jelenleg meghatározottnál tágabb körben, minden beteget otthon különítsenek el akkor is, ha tesztet nem végeztek. 
  • Arcmaszk kötelező használata: Más országok példájához hasonlóan a MOK is azt javasolja, hogy a nagyobb forgalmú, illetve zárt helyeken (üzletek, tömegközlekedés) mindenki viseljen maszkot. 
  • Egészségügyi kapacitások differenciált átcsoportosítása: A kórházakra most kirótt, az ágyak azonos arányú átcsoportosítását előíró kötelezettségek helyett a kamara azt javasolja, hogy koronavírusos betegeknek szabaddá tett ágyaknál vegyék figyelembe az egyes kórházak szakmai profil és ellátási igényeit. 
  • Tegyék átláthatóvá a járvány elleni védekezés stratégiáját: „Az ország orvosai nem katonák, nem parancsokat teljesítenek. Tegyék közzé a fertőzöttek számát, lakhelyét, demográfiai és klinikai adatait, hogy az alkalmas legyen tudományos elemzésre” – írja levelében a MOK. Azt kérik, hogy az intézményeken belül osztályokra lebontva, legkevesebb egy óra pontossággal legyenek nyilvánosan (on-line) elérhetőek az ágykihasználtságra vontakozó adatok. 
  • Intenzív osztályos ágyak létrehozása: A MOK szerint gépi lélegeztetés csak az intenzív ellátás teljes spektrumát felmutató osztályokon megengedhető, vagyis a lélegeztetőgépek mellé minden, a jelen tudásunk szerint elérhető szervpótló és támogató kezelés biztosítására kell törekedni. Hangsúlyozzák: a lélegeztetőgépeket csak akkor lehet és szabad üzemeltetni, ha azok mindegyikéhez biztosítani tudják a szükséges egyéb eszközöket, a speciális gyógyszeres kezeléseket és a szakembereket.

Orvosi kamara: így kell rangsorolni a kritikus állapotú betegeket | Magyar Hang

A Magyar Orvosi Kamara közzétette, milyen etikai megfontolások alapján kellene dönteni az erőforrásokról pandémia idején. Erről a 24.hu írt először. A koronavírus terjedésének hatása még nem megjósolható, de az valószínű, hogy az egészségügyi infrastruktúra túlterhelését eredményező számú fertőzött lesz, ami szükségessé teszi a korlátozott számban rendelkezésre álló egészségügyi erőforrások, beavatkozási lehetőségek elosztását.

  • Gyógyszerkészletek tartalékolása:  Elegendő mennyiségű tartalék kell a SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerekből mind a fertőzöttek ellátása, mind a nem COVID-os betegek gyógyítására.
  • Megfelelő védelmet nyújtó intézkedéseket minden nyilvános szolgáltatást nyújtó helyen, illetve munkahelyen: A kamara azt javasolja, hogy mérjenek fel minden nyilvános szolgáltatást nyújtó helyet és munkahelyet, lássák el azokat védőeszközökkel vagy alakítsák át, hogy minimalizálják a vírus terjedését az üzletekben bevezetett szabályokhoz hasonlóan.