Nem gyengíti az immunrendszert a bakteriális agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Nem gyengíti az immunrendszert a bakteriális agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Kubinyi Erika gyermekorvos kötelező védőoltást ad egy kisgyereknek Nyíregyházán, a Bocskai utcai gyermek háziorvosi rendelőben 2019. szeptember 26-án (MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem gyengíti az immunrendszert a bakteriális agyhártyagyulladás elleni védőoltás, így a koronavírus okozta helyzetben is fontos beadatni – hívta fel a figyelmet Póta György pénteken, a fertőző agyhártyagyulladás világnapján, a közszolgálati M1 csatornán.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének MTI által is idézett elnöke elmondta, a fertőző agyhártyagyulladás nagyon gyors lefolyású betegség, esetenként az első tünetek megjelenésétől, amelyek – amúgy lázas felső légúti megbetegedésekre adnak gyanút – 24 órán belül a páciens intenzív osztályra kerül, illetve a betegek egyötöde elhalálozik. Hangsúlyozta: a betegségnek nagyon magas a halálozási arányszáma, sok betegnél a gyógyulás végtageltávolítással jár, illetve nagyon magas a végleges idegrendszeri sérüléseknek a száma is.

A betegség leginkább a csecsemőkre és az öt év alatti gyermekekre, illetve a 16 és 20 év közötti korosztályra veszélyes. Az igazolt évi esetszám 50 es 70 között van Magyarországon – mondta Póta György, megjegyezve, hogy gennyes agyhártyagyulladásban ennél sokkal többen halnak meg, csak sok esetben nem sikerül pontosan kimutatni a baktériumot.