Zacher Gábor: Nem a tesztelés lesz a döntő, hanem a vakcina

Zacher Gábor: Nem a tesztelés lesz a döntő, hanem a vakcina

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tesztelés jó dolog, de az igazán döntő koronavírus-ügyben a vakcina lesz – erről beszélt Zacher Gábor toxikológus a Veiszer Alindának és László Pálnak adott videóinterjúban. A teszt ugyanis elmondása szerint mindig egy adott pillanatra vonatkozó eredmény. Lehet, hogy 17:37-kor, amikor leveszik, még nincs ott az emberben, 17:42-kor viszont beszél valakivel, és a vírus közben bekerül a szervezetébe. Épp ezért is nem a tesztelés fogja eldönteni a járvány elleni harcot, hanem az, hogy mikor lesz oltóanyag – tette hozzá.

Szóba került a kórházi ágyak hatvan százalékának a kiürítése is. Erről a toxikológus azt mondta: nem is biztos, hogy egyáltalán kell ennyi kórházi ágy Magyarországnak. Hollandiában például a mandulaműtétek ötven százalékát egy napos sebészeti ellátás keretében végzik, Magyarországon viszont nulla százalékát, mert akkor nem kapnák meg érte a finanszírozást – említette. Tehát úgy látja, inkább a finanszírozás tekintetében kéne átalakítani a kórházak helyzetét. Biztos van olyan sebészeti osztály, ahol igenis el lehet venni az ágyak 15 százalékát, máshol viszont ugyanennyit kellene hozzátenni – fűzte még hozzá.

Zacher azt is elmondta, undorítónak tartja a vagdalkozást az idősotthonok kapcsán, mert igenis bekerülhet a vírus, akárhány orvos is teljesít ott szolgálatot. Egy ember is beviheti, akár ápoló vagy bárki más, és akkor onnantól a járvány pestisként söpör végig. Mentősként volt is a Rózsa utcai otthonban, elmondása szerint borzasztó volt ott végiggondolni, hogy az idős emberek mekkora része fog belehalni a járványba. Érdemes szerinte megnézni a statisztikákat is, hol kerül ki a legtöbb elhunyt az idősotthonokból: leginkább Norvégiában, miközben azért elég jó szociális védőháló működik ott.

https://www.facebook.com/watch/?v=1439601539552165

Zacher beszélt a politikai múltjáról is. Először egyetlen fideszesként lett önkormányzati képviselő, amit nagyon élvezett: „az ember ott ígérhetett bármit, úgysem lett belőle semmi.” Klasszikus „kétfarkú kutyás” ígéreteket is tehetett akár, ő pedig teljesen belevetette magát a munkába. Akkor már Wittinghoff Tamás volt a budaörsi polgármester, Zacher szerint nagyon profin végezte a munkáját. Utána a Pest megyei önkormányzatban lett négy évig képviselő, de ott már bőven voltak fideszesek, és inkább a gombnyomogatásról szólt az egész, amiből elege lett.

Később megpróbálták kizárni a Fideszből, de akárhányszor elment a fegyelmi tárgyalásra, egyszer sem voltak elegendően a szavazáshoz. – Szóval nem tudom, hogyan zárult le a történet, de biztos kizártak, mert már évek óta nem fizettem tagdíjat – mondta.