Rendőri védelem alatt a prágai főpolgármester, mert meg akarták mérgezni

Rendőri védelem alatt a prágai főpolgármester, mert meg akarták mérgezni

Karácsony Gergely budapesti, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Prága főpolgármestere elismerte, hogy több mint két hete rendőri védelem alatt áll, mert az „élete veszélybe került”, egy cseh nyomozás szerint meg akarták mérgezni, miután azonosította a vele szembeni fenyegetést – számol be a 444.hu a The Guardian hírére hivatkozva.

Vasárnap a Respekt arról írt, hogy három hete egy orosz diplomáciai papírokkal rendelkező személy érkezett Prágába, hogy megölje Zdeněk Hřibet és egy másik cseh politikust, Ondřej Kolářt. A névtelen cseh hírszerzői forrásokra hivatkozó lap szerint a merénylő egy aktatáskában hozta a ricin nevű halálos mérget.

Zdeněk Hřib a rendőrség kérése alapján az Echo of Moscow független orosz rádió kérdésére nem volt hajlandó elmondani, vajon oroszok állnak-e a fenyegetés mögött, és nem árult el többet a fenyegetés természetéről sem.

A cseh hatóságok nem erősítették meg az értesülést, ugyanakkor Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig álhírnek nevezte azt.

Mindkét cseh politikus kiállt már az orosz vezetés ellen. Hřib támogatta, hogy a prágai orosz nagykövetség előtti teret a 2015-ben a Kreml közelében meggyilkolt ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezzék el, mire a nagykövetség közölte, hogy akkor a másik utcába jegyzik be az épületet. Kolářnak pedig nagy szerepe volt abban, hogy Ivan Konyev szovjet marsall szobrát eltávolítsák, ami miatt Prágában és Moszkvában is tüntettek az oroszok. Kolář is rendőri védelmet kapott, tavaly azt mondta, Prágát is el kellett hagynia, miután fenyegetéseket kapott e-mailben, a közösségi médiában és SMS-ekben is.