A jövő héttől egységes előírásokkal újraindulhat az élet

A jövő héttől egységes előírásokkal újraindulhat az élet

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő héttől, országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban – értesült a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, egyfajta főpróbának is tekinthető ez a hét, amikor főpolgármesteri rendelet alapján hétfő óta kötelező Budapesten arcmaszkot viselnie mindenkinek, ha a közösségi közlekedést használja, taxiba ül vagy boltokba, üzletekbe tér be. Nemzetközi ajánlások mentén a jövő héttől már országosan is bevezethetik az arcmaszkok használatát, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz viseletét a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken. Ezek használatát előírhatják valamennyi kereskedelmi egységbe való betéréskor, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

Az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is változhat, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok.

Elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméterben meghatározott mérete alapján azt is kiszámítják, hogy hány vevő betérése lehet optimális egy időben, miközben a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korcsoport továbbra is megkülönböztetett figyelemben részesül.

A lap úgy tudja, hogy az éttermek, kávézók is fogadhatnak majd vendégeket, fokzatosan kinyithatnak a szállodák is. Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével. 

A lap szerint most már adottak a feltételek, a gyógyszertárakon kívül is számos helyen kaphatók kaphatók különféle maszkok.