Érkeznek be panaszok a kórházi ágyak felszabadítása miatt, bizonytalan, hogy mikor tetőzhet járvány

Érkeznek be panaszok a kórházi ágyak felszabadítása miatt, bizonytalan, hogy mikor tetőzhet  járvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kórházi ágyak 2 százalékáról kellett elküldeni betegeket a koronavírus-járvány miatti férőhely-felszabadítás érdekében, mondta az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén Rétvári Bence államtitkár. Elmondása szerint ez ahhoz kellett, hogy az ágyak 60 százaléka szabad legyen, és az intézkedésnek nem volt határideje. Csak az ágyak 50 százalékát kellett április 19-ig felszabadítani. Húsvét után ennek ellenére mégis napok alatt hazavinni betegeket a hozzátartozóknak. Az államtitkár azt mondta: az otthoni szakápolás erőforrásait nem érintik a járványügyi intézkedések. Az egészségügyért is felelős miniszter, Kásler Miklós nem volt jelen. Müller Cecília tiszti főorvos szerint nagyon bizonytalan, hogy mikor tetőzik a járvány, csak becslések lehetnek. Egyfajta kiegyensúlyozottság látható az elmúlt napok számaiban szerinte, de óvatosan kell gondolkodni az enyhítő intézkedéseken. A hat órásra nyúlt ülés végén Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezhették a képviselők. A fő téma a Pesti úti idősotthon volt, de a vizsgálat még nem zárult le arról, hogy ki hibázott. Karácsony Gergely az országos maszkviselési kötelezettséget támogatná, a korlátozások fenntartásával egyetért. A hétvégén is zárva lesz a Margit-sziget.

Az Országgyűlés népjóléti bizottsága keddi ülésén meghallgatta a tiszti főorvost, Müller Cecíliát és Rétvári Bencét, az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Miniszteriumának parlamenti államtitkárát is az egészségügyi ellátórendszer koronavírus-járványra való felkészüléséről, különösen a közfinanszírozott kórházi ágyak felszabadításáról, valamint Karácsony Gergelyt a budapesti védekezésről.

A kormány nem küldött egészségügyi szakpolitikust a meghallgatásra, azon Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter nem volt ott.

A tájékoztatót Rétvári Bence kezdte, aki a kórházi kapacitások kapcsán elmondta: 66 ezer ágy áll rendelkezésre Magyarországon, a kiskunhalasi járványkórházzal, tábori ágyakkal és egyéb módon növelik ezeket.

A képviselők kérdéseire továbbra sem mondott konkrét számot azzal kapcsolatban, hogy hány beteget küldtek el a kórházakból a férőhely felszabadítás miatt, de elmondása szerint az ágyak 2 százalékának felszabadításáról van szó, amelyre azért volt szükség, hogy az ágyak 60 százaléka szabad legyen.

Ez azért érdekes, mert azt is mondta: április 19-ig csak az ágyak 50 százalékát kellett kötelezően szabaddá tenni, a 60 százalék felszabadításána – vagyis a két százaléknyi foglalt ágyról a betegek hazaküldésének – az államtitkár elmondása szerint nem volt határideje, erre a két százalékra az április 19-i határidő nem vonatkozott. Az ápolási, rehabilitációs és krónikus osztályokról mégis húsvétkor kezdődtek az elbocsátások. A hozzátartozók számára váratlatlanul küldtek haza betegeket még április 19 előtt, a húsvéti hétvége után, sokaknak csak néhány napja volt, hogy gondoskodjon hozzátartozója otthoni elhelyezéséről.

Az államtitkár tájékoztatójából kiderült: a kormány és az operatív törzs megyénként kérte a kapacitások kialakítását, nem kórházanként. „Dönthettek úgy, hogy egy kórház inkább a járványos megbetegedések, egy másik inkább a nem koronavírusos betegek kezelésére rendezkedik be.” – mondta. Ezzel felborulna a kórházak finanszírozása, ezért elmondása szerint részben áttértek a bázisfinanszírozásra, ugyanúgy biztosítják a finanszírozást akkor is, ha nincsenek még koronavírusos betegeik.

Müller Cecília: Fel kell készülnünk a járvány második hullámára | Magyar Hang

Az önkormányzatoknak április 30-tól biztosítaniuk kell a gyermekfelügyeletet az óvodákban, bölcsődékben – mondta el Lakatos Tibor.

Aki csak kórházban ápolható, nem bocsátható el, ezt minden miniszteri utasításban egyértelművé tették, mondta Rétvári. Az egészségügyi szakmai kollégiumok fogalmaztak meg eljárásrendet ilyen esetekre. Ha bárhol olyan eset előfordul, hogy valaki sérelmezi a kórházi elbocsátást, a kórházigazgatóhoz, a betegjogi képviselőhöz, vagy a tisztiorvosi hivatalhoz kell fordulnia, javasolta az államtitkár, aki egyúttal egyeztetett a betegjogi képviselőkkel, akikhez szintén érkeztek bejelentések. Ha szükség van rá, a beteg további kezelését is megoldják. „Igyekeztünk minden betegnek, aki kórházi ellátásra szorul, a kórházi ellátást biztosítani” – fogalmazott Rétvári Bence.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ennek kapcsán azt mondta: 16 panaszbejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba, amelyben panaszt jeleztek páciensek kórházi elbocsátása miatt, egyik sem rosszindulatú daganatos betegek miatt. Ezt azután mondta tiszti főorvos, hogy Lukács László György (Jobbik) rákérdezett, miért mondta április 17-i tájékoztatójában a tiszti főorvos, hogy jellemzően daganatos megbetegedésben szenvedők kezelése miatt keresték meg őket a férőhely-felszabadítás kapcsán, és milyen problémákkal fordultak ők a tiszti főorvoshoz.

A betegjogi képviselőkhöz is érkeztek panaszok Rétvári Bence elmondása szerint. „A Nemzeti Népegészségügyi Központtal és betegjogi képviselőkkel dolgozunk azon, hogy aki kórházi kezelésre szorul, kóráházban legyen” – mondta Rétvári. Problémák merültek fel elmondása szerint az otthon ápoló hozzátartzók tájékoztatásával kapcsolatban is, nem érthető számukra az ápolási teendőket is tartalmazó kórházi dokumentáció. „Egyeztettem a betegjogi képviselők vezetőjével – ők is arra hívják fel a figyelmet, hogy ez nem közérthetően van megfogalmazva, és ezen javítani kell, mert panaszokat okozott. Ez ellen a betegjogi képviselőkkel fel fogunk lépni” – mondta Rétvári.

Elmondása szerint a járvány nem érinti az otthoni szakápolást, nem vonnak el onnan erőforrást, mondta Rétvári. 27 ezer ellátott van jelenleg ebben a rendszerben, ez 23 ezerről nőtt ennyire az elmúlt években.

Müller Cecília tájékoztatójában elmondta: nyertek pár hónapot, hogy felkészítsék Magyarországot a járvány kitörésére, miután az Kínában megjelent. Szerinte az időben hozott korlátozó intézkedések hatékonyak voltak. Magyarország legfőbb sikere, hogy sikerült a járványgörbét ellaposítani. Nem a svéd utat választottuk, hogy „rárogyasszuk” a rengeteg megbetegedést az ellátórendszerre és esetleg ne jusson ellátás betegeknek – közölte Müller Cecília. Hozzátette: „Nagy fegyelmezettséget tapasztalok az állampolgárok részéről, ezért hálás vagyok.” Ez azt jelenti, hogy elhúzódik a járvány, de napok óta ugyanannyi a betegségek száma, vagy csökken. A reprodukciós ráta, úgy tűnik, bár két-három nap után nehéz biztosat mondani, hogy csökken. A tiszti főorvos így reméli, nem lépünk be az exponenciális növekedés szakaszába.

Arról, hogy mikor tetőzhet a járvány Müller Cecília azt mondta: még abban sem vagyunk biztosak, hogy a járvány lecseng-e, vagy több fázisban zajlik, szezonálissá alakul, mint az influenza, vagy besimul a korábban ismert humán koronavírusok közé, és szelídül, a fertőzőképessége egyre csökken. Ezek mind nyitott kérdések, csak becslések, különböző szakmai vélemények vannak. Egyfajta kiegyensúlyozottság látható az elmúlt napok számaiban szerinte , ezért kell óvatosan gondolkodni az enyhítő intézkedéseken. A sérülékeny csoportokat védeni kell, de hogy milyen ütemben zajlik az enyhítés, az kormányzati döntés lesz. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdésére a tatabányai kórházról azt mondta: 53 fertőzött volt, ezért zárlatot rendelt el a tiszti főorvos, a kórházba beteg most nem érkezhet, a kórházon belül az ott kezelt páciensek átcsoportosítása zajlik. Még nem tudják megmondani, hogy valóban egy orvos vitte-e be a fertőzést az intézménybe, mondta a tiszti főorvos. Az elhunyt, 41 éves egészségügyi dolgozóról azt mondta: vizsgálatot kért, és egyelőre nem tudja pontosan, volt-e alapbetegsége. A Pesti úti idősek otthonában történteket elmondása szerint közigazgatási eljárásban vizsgálják, így erről sem nyilatkozott.

„Politikai hecckampány" – Így válaszolt Kásler Miklós a kórházi ágyak kiürítésére | Magyar Hang

Az emberierőforrás-miniszter a parlamentben odaszólt Bayer Zsoltnak is.

Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára arról beszélt: a 86 millió maszk érkezett eddig, ezeket első helyen mindig az egészségügy, a rendvédelem és a közigazgatás dolgozói kapják, napi felhasználásuk pedig milliós nagyságrendű, így más megvilágításba kerül az eddig érkezett védőfelszerelések nagy száma. Menczer szerint szükség van biztonsági tartalékra is, hogy a jövőben el lehessen látni a védekezésben résztvevőket, mert senki nem tudja, meddig fog tartani a védekezés. Orvosi maszkokról van szó, húzta alá az államtitkár, amelyben az egészségügyi dolgozók dolgoznak, civileknek a textilmaszk is elegendő.

Ezután a képviselők kérdezhettek. Szél Bernadett és Tóth Bertalan (MSZP) nem tagjai a bizottságnak, és nem is kérdezhetnek, mert a kormánypárti képviselők nem szavazták meg.

Budapest, mint járvány szempontjából kiemelten veszélyeztetett nagyváros járvány elleni védekezésről, különösen az idősotthonokban kialakult járványügyi helyzetről és az intézmények járványügyi ellenőrzéséről Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely számolt be. Az ülésre Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is eljött, ő válaszolt a Pesti úti idősek otthonával kapcsolatos kérdésekre.

Sok parlamenti képviselő felül az álhíreknek, amelyek Budapesttel kapcsolatban is megjelennek, mondta Karácsony Gergely. Amikor a főváros létrehozta a budapesti operatív törzset, írt egy levelet az országos operatív törzsnek, amelyre azt válaszolta az operatív törzs, hogy „önkormányzati feladat egyelőre nem keletkezett a védekezésben”, azóta más levelet nem kaptak az operatív törzstől. Szerinte ez jól illusztrálja a kommunikációt: ők elmondása szerint sok információt és segítséget kértek, sok levélben, de nem kaptak választ, így kellett döntéseket hozni. Egyszer kapott a kormányülésre meghívót, amelynek elmondása szerint örül, de szerinte nem a kormányülés a fóruma az ilyen kérdésekben. Könnyebb a fővárosnak a berlini vagy a bécsi polgármestert telefonon elérni, mint Müller Cecília országos tiszti főorvost, ezen érdemes lenne változtatni, vélte.

Jövő hétvégén is zárva lesz a Margit-sziget, közölte a főpolgármester. Szerinte helyesek a kormány korlátozó intézkedései, és a fenntartása is az. A kötelező maszkviseléssel kapcsolatban azt jelezte: számos polgármester vezetett be hasonló intézkedést, mások közjogi bizonytalanság vagy a lakosság reakciója miatti bizonytalanság miatt nem lépik meg, ezért Karácsony Gergely kérte a kormányt, ezt tegyék országosan kötelezővé. Ez az intézkedések küszöbön álló enyhítése során, amikor nő majd a találkozások száma, fontos lehet a fertőzés megfékezésében, vélte.

Az idősotthonok mellett Karácsony felhívta a figyelmet a hajléktalanokra, akiknek átlagéletkora magasabb, és zárt térben együtt vannak. Szakmai kérdés, hogy a hajléktalan és az idősellátásban lakó emberek ne váljanak áldozattá, ezért el kell kerülni, hogy a fertőzés bekerüljön az ellátásba. „Az általunk ismert összes estben az első tüneteket produkáló beteg a kórházi ellátásból nemrég visszatért beteg volt” – mondta Karácsony. Az első levelet ezzel kapcsolatban március elején írták, miközben a kórházak sokszor elutasították a teszteléssel kapcsolatos kéréseiket. A fővárosi önkormányzat szerint keveset tudnak a fertőzésről a saját intézményeikben, ezért saját forrásukból végeztek tesztelést, innen tudja a közvélemény a Pesti úti otthonban uralkodó járványhelyzetet. Két intézményben találtak megbetegedést a tesztelést során, mindkét esetben kórházból visszatérő páciens volt az első tüneteket produkáló beteg. Karácsony elmondása szerint szívből örül a kormány által elindított tömeges tesztelésnek.

Rétvári Bence reagált Karácsony Gergely tájékoztatójára. Azt mondta, a tiszti főorvos vizsgálata fogja eldönteni, ki a felelős a Pesti úti otthonban történt fertőzésekért. Kitért arra, hogy jól célzott és megfelelő a magyar tesztelési rendszer a WHO szerint. Minden hetedik igazolt magyarországi fertőzött a Pesti úti idősek otthonában élt, és minden tizedik haláleset is ide kötődik, mondta. Karácsony Gerely szerint viszont, ha az összes idősotthont letesztelik, másképp fognak kinézni a fertőzési arányok a Pesti úti és más intézményeket összehasonlítva.

Kétmillió maszkot és háromszázezer gumikesztyűt kaptak az idősotthonok, a Pesti úti is kapott, mondta Rétvári két lehetőséget nevezett meg, amikor a kommunikációra panaszkodó Karácsony Gergely konzultálhatott az illetékesekkel: az egyik a kormányülés, ahová meghívták, a másik, amikor Müller Cecília tiszti főorvos egy alkalommal meglátogatta a Pesti úti idősek otthonát, és ott töltött egy napot, ám a főpolgármester a helyettesét küldte.