A jövőben nem lesz gond, ha otthon felejtjük a jogosítványt vagy a forgalmit

A jövőben nem lesz gond, ha otthon felejtjük a jogosítványt vagy a forgalmit

Fotónk illusztráció: parkoló autók (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a parlamentnek salátatörvény formájában benyújtott törvénymódosítás (pdf) értelmében az autósoknak a jövőben nem kellene maguknál tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt, mert azt a rendőrök egy ellenőrzésnél az informatikai rendszerben le tudják kérdezni – írja az Index.

Az „Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról” címet viselő tervezet szerint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény vonatkozó passzusa kiegészülne egy olyan sorral, hogy a „jármű magyar hatóság által kiállított hatósági engedélyét a belföldi forgalomban a vezetőnek nem kötelező magánál tartania”.

A törvény részletes indoklása szerint „a módosítás biztosítja, hogy a belföldön nyilvántartásba vett jármű vezetőjének a forgalmi engedélyt ne kelljen magánál tartania, mivel azok a közúti közlekedési nyilvántartásból ellenőrizhetőek”.

Ami pedig a jogosítványt illeti, ott a mostani szabály úgy szól, hogy „közúton járművet az vezethet, aki a biztonságos vezetésre alkalmas állapotban van, a jármű vezetéséhez előírt engedéllyel rendelkezik”. Ez módosulna úgy, hogy „engedéllyel vagy az engedélynyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal” kell rendelkezni. Ehhez indoklásként azt fűzi a tervezet, hogy „ha a vezetői engedélyt belföldön már nem lesz kötelező a polgárnak magánál tartania, akkor a vezetési jogosultsága az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultság alapján ellenőrizhető, a szövegcserés módosítás erre irányul”.

Az indokolásban az is szerepel, hogy 2021. február 1-jétől az első vezetői engedély kiadását teljes mértékben elektronizálnák. A tervezet a vezetői engedélyhez kapcsolódó eljárások további egyszerűsítését szolgálja. A módosítás célja, hogy a már kiállított vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt a belföldi járművezetés során a járművezető ne legyen köteles magánál tartania, az okmányok megléte a nyilvántartásból ellenőrizhető legyen. 

Ez az új szabályozás a törvény szövege szerint 2023. január 1-jén lépne hatályba. Miután azonban a járművezetőnek külföldön szüksége lesz vezetői engedélyre és a forgalmi engedélyre mint okmányra, ezért a vezetői engedélynek és a forgalmi engedélynek a fizikai kiállítása továbbra is szükséges marad.