Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Ha már kávézóba is beülhetünk, vajon az újságírókat is visszaengedik az operatív törzs elé?

Szerző: | 2020. április 29., 16:56 | Belföld, Featured

Az operatív törzs 2020. április 20-i tájékoztatója.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormány az egész országra kiterjedően kötelezővé tenné az arcmaszkok viselését zárt terekben, és újra kinyithatnának azok az üzletek, amelyek a járvány miatt bezárni kényszerültek. A korlátozások fokozatos enyhítésével, de továbbra is szigorú szabályokhoz alkalmazkodva májusban akár már az éttermek, kávézók és szállodák is fogadhatnának vendégeket.

HIRDETÉS - AIP

Ausztriában április 30-val feloldják a kijárási korlátozásokat, jelentette be kedden az ország szociális és egészségügyi minisztere, Rudolf Anschober. Az enyhítés értelmében az emberek szabadon mozoghatnak, de legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és tíznél többen nem gyűlhetnek össze. Az új szabályozás július elejéig lesz érvényben, akkor megvizsgálják az eredményeket. Mindez számunkra azért fontos, mert Orbán Viktor miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy Ausztriára laboratóriumként tekint, ami nyugati szomszédunknál beválik, azt nálunk is érdemes megfontolni. Az osztrák kormány döntése így előrejelzést jelenthet a hazai enyhítésekre nézve.

Amennyiben májusban újranyílnak az üzletek, kávézók, éttermek, átalakulnak a távolságtartás eddigi szabályai, ez pedig a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs működése kapcsán is felvet érdekes kérdéseket.

A törzs a járványügyi helyzetre hivatkozva március 20-a óta online tájékoztatót tart, az illetékesek egy stúdióból válaszolnak az előre kiválogatott újságírói kérdésekre. Azt megelőzően, a hagyományos sajtótájékoztatók többször torkolltak abszurd jelenetekbe, amelyek közül talán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár március 15-i szereplése keltette a legnagyobb visszhangot. Láthatóan az operatív törzset egyre kellemetlenebbül érintették a kérdések, így előbb maximalizálták a fejenként feltehető kérdések számát – egy kérdésben –, majd visszavonultak a sajtó képviselői elől, és csak az alaposan megszűrt, főként a kormánypárti médiumok által feltett kérdésekre feleltek.

A Társaság a Szabadságjogokért április első két hetében 19 szerkesztőség körében mérte fel, hogy milyen tapasztalataik vannak a kormányzati kommunikációval a járványhelyzetben. – Az állami szervek csak arról beszélnek, amiről ők akarnak, az egészségügyi dolgozók félnek megszólalni, a kormány propagandistái pedig rendőrökkel vitetnék el az újságírókat – írták összegzésükben. Hangsúlyozták, miközben a valós és ellenőrzött információkat közlő médiumok működése továbbra is közérdek, a kormány propagandistái máris megkezdték a független sajtó elleni támadásukat.

Kiemelték, hogy az újságírók szerint információhoz elsősorban az operatív törzs sajtótájékoztatóin juthatnának, ám a lényegi kérdések a legritkább esetben hangoznak el a napi tájékoztatókon.

TASZ: Az állam megfélemlít, a kormány propagandistái pedig rendőrrel vitetnék el az újságírókat | Magyar Hang

Tizenkilenc szerkesztőség megkérdezésével mérte fel az állami járványügyi tájékoztatást a TASZ. Nem lett túl derűs a körkép.

Mindezek ismeretében fontos lenne tudnunk, vajon a korlátozások enyhítése az operatív törzs kommunikációjára is hatással lesz-e, és a megfelelően szigorú szabályok mellett az újságírókat visszaengedik-e az illetékesek elé?

Megkerestük az ügyben a Belügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: enyhítés, kijárási korlátozás, koronavírus-járvány, operatív törzs, sajtótájékoztató, Társaság a Szabadságjogokért


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest