Meghökkentő gyanúsítás polgárőrügyben?

Meghökkentő gyanúsítás polgárőrügyben?

Pintér Sándor belügyminiszter és Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke egy konferencián 2013-ban (Fotó: MTI/Földi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mit tegyen az a vállalkozó, aki a megbízása teljesítése után hiába akar számlát adni a megrendelőnek, az elzárkózik attól? – a jelek szerint erre a kérdésre sem kapunk megnyugtató választ a polgárőr szövetség mellénybeszerzésének kínos lassúsággal haladó vizsgálatából, amely mintha gondosan kerülné a befolyásos vezetők felelősségének firtatását.

Adott volna számlát, mégis megbüntethetik 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) 2016-os közbeszerzési ügyében költségvetési csalás miatt két éve folyó nyomozásban meggyanúsította azt a vállalkozót, akinek cége hiába állított ki számlát az általa legyártott mellények után, azt a megrendelő nem fogadta be – értesült lapunk. A nyomozó hatóság erre vonatkozó kérdésünkre a szokásos választ adta: folyamatban lévő ügyről nem adhat információt.

Ha a hír igaz, az roppant különös volna, hiszen tanúvallomások szerint nem a gyártó hibájából maradt el a számla kiállítása. Miután a megrendelő már nem is reagált a megkeresésükre, a kft. önrevízió keretében fizette be a megrendelés utáni közterhet. A hatóság tudomásunk szerint a megrendelő vállalkozás – amely tanúvallomás szerint meg is fenyegette a számlát kiállító gyártót – esetében megszüntette az eljárást. Ez azért is volna különös, mert úgy tudjuk, arra utaló bizonyíték is van, hogy számla nélkül, készpénzben juttatja el a pénzt a megrendelő a gyártónak. Információnk szerint a cég még állásfoglalást is kért a hatóságoktól arról, hogy mi a teendő, ha egy vállalkozás ilyen helyzetbe kerül: a válasz a gyanúsítás lett. Egyébként 1009 láthatósági mellény gyártásáról volt szó hatmillió forint plusz áfa értékben.

Érinthetetlen vezető a polgárőrszövetség élén? | Magyar Hang

Korábbi kérdésünkre Túrós András, az OPSZ elnöke – aki szerint a mellénybeszerzés körül minden a legnagyobb rendben van – azt mondta, hogy az alvállalkozók elszámolási vitájához szervezetének semmi köze. Csakhogy már az is kérdéseket vet fel, hogy alvállalkozók bevonásával zajlott az összesen harmincezer mellény beszerzése. Itt érdemes dióhéjban felidézni az egész történetet.

A közbeszerzés 2016-ban kihirdetett győztese a legolcsóbb ajánlatot tevő, alsózsolcai székhelyű Vizuátor Kft. lett. Az általam megismert dokumentumokból, tanúvallomásokból kirajzolódó kép szerint ugyanakkor az eredeti, a polgárőrség vezetőivel megismertetett kiírási feltételek végül jelentősen módosultak. Kezdetben ugyanis arról volt szó, hogy a mellényeket kizárólag magyar alapanyagból, Magyarországon, alvállalkozó bevonása nélkül gyártják. Utóbbi a Vizuátor kapacitásai alapján eleve megvalósíthatatlan volt, hiszen a fő tevékenységi körként nyomdai előkészítést megjelölő kft. aligha képes nagy mennyiségben mellények gyártására. Túrós András lapunk megkeresésére arra hivatkozott, hogy a szerződés nem zárta ki alvállalkozó bevonását.

Az OPSZ elnöke arról tájékoztatta annak idején a vezetőséget egy birtokunkban lévő anyagban, hogy „minden álhír ellenére magyarországi forgalomból beszerzett alapanyagból, magyarországi üzemben készült mellényeket szállítana” a Vizuátor. Csakhogy azóta például az is kiderült, hogy a mellények egy jelentős részét Szerbiában gyártották. Ezt először a honlapján a polgárőr szövetség egyik képviselője is elismerte, aztán letagadták, majd miután ezt megírtuk, minden vonatkozó közlést töröltek. Úgy tudjuk, a hatóságok nem vizsgálták érdemben azt, hogy Túrós Andrásnak volt-e megfelelő jogi felhatalmazása arra, hogy az eredeti kiírási feltételektől jelentősen eltérve szerződjön a Vizuátor Kft.-vel.

A rendőrség "technikai szerepe" 

Érdekes dologra hívta fel korábban az OPSZ elnöke a figyelmet: a közbeszerzést a rendőrség bevonásával vitték végig. Valóban. Balogh János jelenlegi országos rendőrfőkapitány aláírása szerepelt azon a papíron, amely a Vizuátor Kft. nyertesként való kihirdetését javasolta a polgárőr szövetségnek. Erről egy bíráló bizottság határozott, Balogh az eljárást lebonyolító Készenléti Rendőrség parancsnokaként írta alá a levelet. Ezért szeptemberben kérdésekkel fordultunk a főkapitányhoz. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata reakciójában világossá tette, a rendőrségnek csupán technikai szerepe volt a nyílt uniós közbeszerzési eljárásban: „A rendőrség a pályázat felett semmilyen felügyeletet nem gyakorolt, döntést nem hozott, érdemi javaslatot nem tett”. Később megtudtuk, hogy a Készenléti Rendőrség közbeszerzési osztályának munkatársa tagja volt a bíráló bizottságnak, akit a Vizuátorral való szerződéskötés alkalmával az OPSZ honlapjának tanúsága szerint Túrós András elnöki jutalomban és dicséretben részesített. Ezért újra a főkapitányhoz fordultunk: fenntartják-e, hogy a rendőrségnek nem volt érdemi szerepe a döntésben? A válasz lényege: fenntartják.

Jogi csatát vesztett a polgárőr szövetség | Magyar Hang

Hibás lehetett az elszámolás

Most a Belügyminisztériumhoz (BM) is kérdéssel fordultunk, hiszen a láthatósági mellények beszerzésére a tárca biztosított 200 millió forintot. A cikkünk elején szereplő információk alapján ugyanis a projekttel való elszámoláskor mulasztás történhetett, hiszen vagy hiányzott az ominózus számla, vagy hamis számla kerülhetett az elszámolásba. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a megrendelő M + Z 2000 Kft. fő- vagy alvállalkozóként kapott-e megbízást a tárcától, a rendőrségtől vagy a katasztrófavédelemtől. A BM egyelőre nem reagált, ha válasz érkezik, frissítjük a cikkünket.

A 75 éves Túrós András a nyolcvanas évek végén Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszterrel együtt a rendőrség felső vezetéséhez tartozott. Ő volt belügyminiszter-helyettesként a rendszerváltás előtti utolsó országos rendőrfőkapitány. Majd 1990 után Pintér Sándor országos főkapitány helyettese volt, amíg a Horn-kormány le nem váltotta őket. Túrós András 1997 óta irányítja az OPSZ-t. A jelek szerint a mostani hatalommal is megtalálja a közös hangot. Miközben a polgárőrök társadalmi munkában végeznek felelősségteljes szolgálatot, a szövetség évi egymilliárd forintot kap a Pintér Sándor vezette BM-től, amely fölött a vezetőség rendelkezik. Nyilván csupán a véletlen műve, hogy a polgárőrség akkortájt tüntette ki Bucsek Gábor korábbi budapesti rendőrfőkapitányt, amikor a BRFK nyomozott az ügyben. Ezt az eljárást megszüntették. Egy ilyen kitüntetés elfogadásához engedélyt kell kérni; Bucsek felettese, az országos kapitány akkor Papp Károly volt, aki ma a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója. Amikor Pintér Sándort mint a beszerzéshez adóforintokat biztosító minisztérium vezetőjét kérdezte az ügyben a parlamentben Harangozó Tamás (MSZP), elhárító választ kapott: az OPSZ törvényességi felügyelete az ügyészség hatásköre. 

Fenyegetést kapott a Magyar Hang szerkesztősége | Magyar Hang

A polgárőr szövetség beszerzésével foglalkozó cikkeink miatt szerkesztőségünk fenyegető levelet kapott március elején. Ennek névtelen szerzője a maga keresetlen módján azt tanácsolta, hogy felejtsük el a témát. Utalt egy bizonyos PS-re is, aki nem foglalkozik ezzel az üggyel, mer a barátjáról van szó, aki sok szívességet tett neki. A fenyegető levél miatt feljelentést tettünk a rendőrségen.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.