Pénz helyett kuponokkal kárpótolnák utasaikat egyes országok légitársaságai

Pénz helyett kuponokkal kárpótolnák utasaikat egyes országok légitársaságai

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt szinte utas nélkül maradt légitársaságok első körben pénz helyett kupont adnának azoknak az utasoknak, akiknek járatait törölték. Így próbálnák mérsékelni saját veszteségeiket. Egyelőre kérdéses, hogy sikerrel járnak-e.

A légi utasok kompenzálásáról szóló közösségi szabályozás egyes előírásainak felfüggesztését kezdeményezte tizenkét európai uniós tagállam kormánya, hogy így mérsékeljék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok terheit – írja a Hvg.hu. Az érintett országok közlekedési miniszterei azzal fordultak szerdán az Európai Bizottsághoz, hogy a válságra tekintettel sürgősséggel függesszék fel a jelenlegi irányelv egyes elemeinek alkalmazását, és így a légitársaságoknak ne kelljen teljes kártérítést fizetniük a törölt járataik után, elegendő legyen később felhasználható kuponokat felkínálniuk az utasoknak.

A változtatási tervezet értelmében ezek a kuponok csak meghatározott ideig lennének érvényesek, és amennyiben eddig a határidőig nem használnák fel őket, járna a visszatérítés. Az aláírók szerint a megoldás úgy enyhítené a vállalatok terheit, hogy közben megfelelő védelmet biztosítana a fogyasztók számára.

A közös nyilatkozatot Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Málta és Portugália írta alá.

Az uniós szakminiszterek tanácsülésén azonban több résztvevő is szót emelt a javasolt módosítások ellen, döntés pedig nem született. Megjegyzendő, hogy az Európai Bizottság illetékes tagja korábban kiemelte, hogy a légitársaságok kötelesek visszatérítést fizetni a törölt járataik után, ennek a kiváltása kuponnal egyedül az utasok beleegyezésével elfogadható.