Egész Pest megyében marad a kijárási korlátozás

Egész Pest megyében marad a kijárási korlátozás

Maradj otthon! feliratú molinó a koronavírus-járvány idején a debreceni Nagyerdőben 2020. április 2-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesten és egész Pest megyében érvényben marad a kijárási korlátozás május 4-től – derült ki a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyből. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig csütörtök este az M1-en pontosította a Kormányinfón elhangzottakat. E szerint a rendezvények tilalma az egész országra – tehát nemcsak Budapestre és Pest megyére –, és az 500 fő alattiakra is vonatkozik.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint hétfőtől az egész országban mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a  másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Orbán Viktor részben ismertette a nyitás menetrendjét | Magyar Hang

A 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, és akkor fiatalabb (a dolgozókon kívül) nem lehet az üzletben.

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között az egész országban megtartható. A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A rendelet kiemeli, hogy a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

Nyitó vidék

Vidéken valamennyi üzlet nyitva tarthat. Megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei. A vendéglátó üzlet teraszán a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni, az üzletben tartózkodni nem lehet, csak a dolgozóknak és aki elvitelre vásárol. A vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük az  üzlet közterületen működő terasza után.

Vallási szertartást is lehet tartani, házasságot is lehet kötni, ahogy temetés is tartható, de korlátozott keretek között és a védőtávolság megtartásával. Be lehet menni az egyetemekre (ez a rektor döntésén múlik), csak a kollégiumot nem használhatják a diákok.

A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható. A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.