Egyetlen kórház árulta csak el, hány ágyat kellett felszabadítania

Egyetlen kórház árulta csak el, hány ágyat kellett felszabadítania

Fotó: Unsplash/Daan Stevens

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

170 finanszírozott aktív ágyából 102-t kellett felszabadítani a járványügyi intézkedések miatt az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetnek, ezek azonban a műtétek elhalasztása miatt már korábban kiürültek – derült ki az intézmény Tóth Bertalan MSZP-elnöknek küldött válaszából. A politikus kilencvenegy kórházat kérdezett meg arról, hogy mennyi ágyat kellett kiüríteniük Kásler Miklós utasítása alapján. Két hét után most kapott egyetlen választ.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) válaszait a Belügyminisztériumon keresztül kapta meg Tóth Bertalan. E szerint a 102 ágy kiürítéséhez egyetlen beteget sem kellett hazaküldeniük, mivel a tervezhető ellátások felfüggesztése után 34-36 százalékosra csökkent az ágykihasználtságuk már a miniszteri utasítás előtt. A korábbi heti átlagos 110 műtét helyett az utóbbi időben már csak 30 sürgős beavatkozást végeztek. Ráadásul nincs rehabilitációs kapacitás az intézményben.

Az intézményben jelenleg 19 lélegeztetőgép és 18 altatógép áll rendelkezésre és 26 lélegeztetőkapacitást alakítottak ki; március 11. óta rendelkeznek védőfelszereléssel, betegeket és dolgozókat is teszteltek már – derült ki a válaszból.

Érkeznek be panaszok a kórházi ágyak felszabadítása miatt, bizonytalan, hogy mikor tetőzhet járvány | Magyar Hang

Tóth Bertalan Facebook-posztjában hozzátette: lassan két hete várja az Emmi, a BM vagy a kórházak válaszát azokra a kérdéseire, amelyekből kiderülne, hogy pontosan hány beteg embert raktak ki a a kórházakból a veszélyhelyzeti intézkedések alapján.

„Ezek nem voltak bonyolult kérdések – mennyi aktív ágy van az intézményben, hány beteget kellett hazaküldeni az ágykiürítés miatt, végeztek-e rajtuk vírustesztet, értesítették-e a beteg lakóhelye szerinti önkormányzatot –, lényegében bármely kórházigazgató álmából felébresztve is meg tudta volna válaszolni a kérdéseket. Csak éppen a Kásler Miklós miniszter által vezetett Emmi megtiltotta nekik az érdemi válaszadást, és az Operatív Törzshöz irányítottak. Ekkor az Operatív Törzsnek is elküldtem a kérdéseimet, a válaszra azóta is várok. Hiába ígérte meg az egyik kereskedelmi televízió műsorában nyilvánosan a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, hogy választ fogok kapni, nem történt semmi” – írta a politikus.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.