Alkotmánybírósághoz fordul Szél Bernadett az információs jogok korlátozása miatt

Alkotmánybírósághoz fordul Szél Bernadett az információs jogok korlátozása miatt

Szél Bernadett (Fotó: Halász Nóra /Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lenullázza a személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot a ma hatályba lépett, információs jogokat korlátozó rendelet – írja facebookos közleményében Szél Bernadett. „Mára ébredve újabb gyomrost vitt be a kormány az országnak. Annyira el vannak foglalva a járvány elleni védekezéssel, hogy még arra is van idejük, hogy újabb állampolgári jogokat nyírjanak ki” – vezeti fel mondandóját a független képviselő. Mint korábban megírtuk, a kormány korlátozza az információs jogokat a veszélyhelyzet végéig, és ennek keretében a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje is megváltozik: az eddigi 15 napról 45 napra nő, és szóban nem lehet előterjeszteni a kérelmet.

Mostantól 45 napig ülhet az állam a közérdekű adatokon | Magyar Hang

Mint Szél Bernadett írja, miközben „bármilyen személyes adatainkhoz hozzáférhetnek a veszélyhelyzet alatt, és megszűnik bármifajta jogérvényesítés ezzel kapcsolatban”, „nem lesz jogunk a közérdekű adatokhoz”. Azt ugyanis szerinte senki ne nevezze jognak, hogy legkésőbb három hónap múlva kell majd csak válaszolniuk a közérdekű adatkérésekre. Ez azt jelenti, hogy például arra az adatkérésre, hogy hány beteg embert küldtek haza a kórházakból, majd elég lesz augusztusban válaszolniuk. 

„Ha nincs nyilvánosság, ha nincsenek nyilvános információk és átlátható döntések, csak titkolózás és ködösítés, akkor nincs állampolgári ellenőrzés, nincs civil kontroll és nincs jogállam” – teszi hozzá. Szél Bernadett szerint a jogkorlátozás alaptörvény-ellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.