„Nyugvópontra érkeztünk”

„Nyugvópontra érkeztünk”

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A friss számok adataiból úgy tűnik, hogy valóban nyugvópontra érkeztünk és abban bíznak, hogy ez az állapot is minél rövidebb lesz – erről beszélt az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos kitért az újraindult egészségügyi ellátásokra is. Mint kiderült, közfinanszírozott ellátásában az állam állja, ha szükség van koronavírus tesztre, a magánszektorban azonban az egészségügyi szolgáltatót terheli ez a költség. A Magyar Hang kérdései ezúttal sem hangozhattak el.

Magyarország Kormánya on Facebook Watch

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kezdte a tájékoztatót, mégpedig azzal, hogy megjelent a rendelet a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről. Beszámolt arról is, hogy vidéken összesen 32 alkalommal intézkedtek a rendőrök hétfőn, mert nem tartották be az emberek az arc eltakarását vagy a meghatározott másfél méteres távolságot. Szavai szerint rendben zajlanak az érettségik is.

Müller Cecília a legfrissebb adatokat ismertette: 12 fővel nőtt az elhunytak száma, így már 363 áldozatról tudni. Az aktív fertőzöttek száma – vagyis akik jelen pillanatban is betegek – 2000 fő alá csökkent. Ez annak köszönhető, hogy kevesebb az új beteg és többen meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

A tiszti főorvos szavai szerint úgy tűnik, hogy nyugvópontra érkeztünk, bíznak abban, hogy ez az állapot is minél rövidebb lesz.

Müller Cecília felidézte, hogy számos egészségügyi ellátás újraindult, de mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy előzetesen, telefonon egyeztetett időpontra érkezzenek az emberek. Külön kikért a fogászatokra, ahová szintén időre kell érkezni. Egy kérdőív segítségével fel fogják mérni az érintett állapotát az időpont kérésekor és a rendelőbe érkezésekor is. Kizárólag akkor szükséges laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, ha felmerül a gyanú, hogy fertőzött személyről van szó.

A szükséges negatív tesztek kapcsán a tiszti főorvos azt mondta, hogy a közfinanszírozott ellátásban nem kell fizetni a laboratóriumi vizsgálatokért, a magánellátásban viszont az egészségügyi szolgáltatót terheli ez a költség.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Vidéken, a vendéglátóhelyek teraszain nem kötelező a pincérnek maszkot hordani, szabadtéren ugyanis kisebb a fertőzés esélye.
  • Itthon sem az influenza-járvány idején, sem a koronavírus miatt nem mutatható ki többlethalálozás, a számok nem térnek el a sokéves átlagtól.
  • Nagyon ígéretes kezelésnek nevezte Müller Cecília a vérplazma-terápiát. Mindkét beteg, aki megkapta a vérplazmát, látványosan javul, már felkelt az ágyból.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár válaszokat eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk sem szóban, sem pedig írásban. Kedden – többek között – ezekre voltunk kíváncsiak:

  • Ha körülbeül most vagyunk a tetőzés időszakában, akkor ebből arra következtethetünk hogy – kellő óvintézkedések mellett – nem fog berobbanni a járvány?
  • Azaz a koronavírusos betegek számára felszabadított és létrehozott kapacitás nem lesz kihasználva, miközben más betegségekkel küzdők hátrányt szenvednek, nem, vagy csak késve jutnak hozzá a szükséges kezelésekhez?
  • Helyes-e ez a megközelítés és következtetés? 
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.