Négyszázezres cafeteriát követel a szakszervezet a közszférában

Négyszázezres cafeteriát követel a szakszervezet a közszférában

Szakszervezetek demonstrációja a kafeteria visszaállításáért a Magyar Nemzeti Bank székháza elõtt, a Szabadság téren 2018. november 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szakszervezetek Akciószövetsége arra kéri a kormányt, hogy kötelezően vezesse be és biztosítsa a 400 ezer forintos cafeteriát a közszférában és a szociális ágazatban dolgozóknak, pedagógusoknak, valamint adjon célzott támogatást az önkormányzatoknak, hogy az önkormányzati dolgozók cafeteriakerete is 400 ezer forint legyen – olvasható a lapunknak eljuttatott közleményben.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének közös közleményben emlékeztetnek arra: a kormány a cafeteria keretösszegét a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában az adómentesen adható keretösszeget 450 ezerről 800 ezer forintra emelte, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnése után a turizmusra és a vendéglátásra többet költhessenek az érintettek.

A veszélyhelyzet alatt is folyamatosan munkába járó 34 ezer kormánytisztviselő április elseje óta kap újra cafeteriát, de az intézkedés rájuk nézve „csekély változást okoz”, az eredetileg 150 ezer forintos juttatás csupán 200 ezer forintra nő. A pedagógusok és a szociális dolgozók pedig egyáltalán nem kapnak béren kívüli juttatást, vagyis nem lehet emelni a cafeteriájukat – írták.

Az önkormányzatok pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy a dolgozóik cafeteriáját egységesen megemelhessék az egész országban, mivel a járvány miatt jelentősen csökkentek bevételeik.

A szakszervezetek egyetértenek a cafeteriakeret megemelésével, de arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ez ne csak ígéret legyen, hanem a gyakorlatban is valósuljon meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.