Orbán Viktor: Budapesten akkor lehet lazítás, ha csökken a halálozások száma

Orbán Viktor: Budapesten akkor lehet lazítás, ha csökken a halálozások száma

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korlátozások még életben vannak a következő héten, így legkorábban jövő hét végén indulhat újra az élet Budapesten és Pest megyében – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában. Ehhez ugyanakkor az kell, hogy csökkenjenek a halálozások száma a központi régióban. A miniszterelnök jelezte azt is, hogy jelenleg 160 ezer ember van, aki elveszítette az állását a válság miatt vagy még azelőtt. Egyúttal üzent az újságíróknak és politikustársainak is: ne akarjanak virológus szakemberek lenni.

– Akkor leszek elégedett, ha megöltük ezt a nyomorult vírust, de ez vakcina nélkül nem megy – mondta Orbán Viktor az állami rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. A miniszterelnök szerint így továbbra is fontos, hogy vigyázzunk egymásra, megfontoltak legyünk, egyetlen magyar se legyen egyedül, az arcunkat pedig ott, ahol kell, takarjuk el. Miközben az élet újraindításában vidéken szerinte szép eredményeket értek el, nem szabad átesni a ló másik oldalára és úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna.

A politikai döntéshozókat és az újságírókat eközben fenyegeti az a veszély a kormányfő szerint, hogy miután hónapok óta foglalkoznak a járvánnyal és mindenki százával olvassa az erről szóló cikkeket, az ember – újságíró és politikus is – úgy érezheti, hogy lassan szakértő lett. Ez pedig nagyon veszélyes. – Maradjunk a saját kaptafánknál, ne higgyük azt, hogy virológus szakértőkké lettünk, maradjunk politikai döntéshozók, az újságírók pedig újságírók és hagyjuk meg a teret a tudósoknak, orvosoknak és professzoroknak, hogy elkészíthessék azokat az elemzéseket, amelyek alapján a döntéseket meghozhatjuk – mondta. Persze a döntés felelősségét és a korrekt tudósításért való felelősséget sem lehet áthárítani rájuk. Ők óvatosak, nem győzik ismételni, hogy a maszk használatával és védőtávolság betartásával egymásra vigyázunk.

Kilenc újabb áldozata van a járványnak | Magyar Hang

Orbán Viktor – szavai szerint – az élet újraindításának az oldalán áll, ő sietne, de a professzorok azt mondják, csak óvatosan. Budapesten és Pest megyében amíg nem csökken a halálozások aránya, addig óvatosnak kell lenni. Ezen a héten nem is lesz lazítás, legkorábban jövő hét végén kerülhet erre sor.

A digitális oktatásra való átállás és az érettségi kapcsán a kormányfő arról beszélt, hogy jól vizsgázott az oktatási rendszerünk. Azt – szavai szerint – látja, hogy az asszonyok el vannak fáradva, hiszen a szülők is komoly szerepet vállaltak ebben a folyamatban. Orbán Viktor abban nagyon bizonytalan, hogy újranyithatnak-e az iskolák ebben a tanévben. – Nem látom, hogy ennek a feltételei meglennének – fogalmazott. Habár sokan beszélnek róla, hogy jó lenne, de mégis azt tapasztalják, hogy kevesen adják be gyermekeiket az intézményekbe a felügyelet és így azért a tanítás érdekében is.

– Fontosnak éreztem, hogy ezt a védekezést személyesen irányítsam – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy nem azért, mert ért az egészségügyhöz, de a józan esze a helyén van és tudja hogyan kell védekezni, hiszen sok válságot látott már. Szerinte azt kell bizonyítani most a magyar emberek számára, hogy a magyar állam hűséges hozzájuk. Az állam úgy tud hűséges lenni, ha a kormány és a miniszterelnök is ott van az emberek mellett.

Ezért Orbán Viktor – mint mondta – a védőfelszerelések beszerzésére sem úgy tekintett, hogy „majd a Szijjártó külügyminiszter úr ezt elintézi”, hanem folyamatos kontroll alatt tartotta. – Szép dolog, hogy az országnak egy tehetséges és agilis, munkában talán még a miniszterelnököt is legyőzni képes külügyminisztere van – habár ez nagy verseny, azért nem adom olcsón a bőrömet –, de nem bízhatjuk az ország válságkezelésének a sikerét arra, hogy vajon tudunk-e elegendő védekezéshez szükséges anyagot beszerezni – fogalmazott a kormányfő. Azt tehát ebben az időszakban megtanulta, hogy saját gyártásnak is kell lennie. Lélegeztetőgépet tudni kell például saját magunknak gyártani, ha lesz vakcina, akkor majd azt is. – Ha igazán nagy baj van, csak saját magadra számíthatsz – fogalmazott Orbán Viktor.

Az áprilisi ipari termelési adatok „brutálisak” lesznek a miniszterelnök szavai szerint. A májusi adatok is rosszak lesznek, hiszen a válság még tart, a júniusiak talán sokkal jobban alakulnak majd. – Én abban hiszek, hogy az orvosság arra a bajra kerestetik, hogyan lehet megvédeni a munkahelyeket és újakat létrehozni – fogalmazott Orbán Viktor, megismételve, hogy annyi új munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus tönkretesz. A szerdai kormányülésen már beszéltek állami munkahelyteremtő programokról: megduplázzák a közfoglalkoztatottak számát – ez 200 ezer embert jelent – és a hadsereg megkezdte az intenzívebb toborzást. Álláshelyeket beruházásokkal is létre lehet hozni, ezért – mint mondta – ezermilliárdos nagyságrendben adnak ehhez támogatást. Jelenleg 160 ezer körüli olyan magyar van, aki elveszítette a munkáját és segítséget kér, munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást.

Koronavírus: hat oltóanyag már a klinikai vizsgálatnál tart | Magyar Hang

Az interjúban szóba került a felhatalmazási törvény, illetve annak európai kritikái is, miközben az Európai Bizottság nem találta aggályosnak. A miniszterelnök ennek kapcsán felidézte, hogy „mi magyarok, akik szeretjük a hazánkat” egyáltalán nem akarunk feloldódni semmilyen birodalomban, nem akarunk egy európai birodalom részévé válni. Miután a mostani magyar kormány ezen az állásponton áll, minden alkalmat meg fognak ragadni a „birodalomhívők, birodalomépítők”, hogy feszültséget keltsenek. Megtámadnak olyan dolgokat, amiket itthon elsöprő többségben támadnak az emberek. – Akik támadnak bennünket, azokat egyáltalán nem érdekli a demokrácia – mondta, leszögezve, hogy a vita nem a demokráciáról, hanem a birodalomról szól.

Emlékezetes, Orbán Viktor az Európai Néppárt elnökétől, Donald Tusktól is bocsánatkérést vár, amiért kritizálta a felhatalmazási törvényt. – Van amikor le kell rázni magunkról a kritikákat, van, amikor azt kell mondani, hogy álljon meg a menet – mondta a miniszterelnök. Szavai szerint az nem megy, hogy itthon emberek tízezrei vannak életveszélyben, azért harcol a fél ország, hogy megmentsük az életüket, eközben pedig „hátulról belénk rúgnak”. Ilyenkor erősebb hangot kell megütni és vállalni a vitát, mert ha ezt nem tesszük, akkor máskor is megcsinálják. – Világossá kell tennünk, hogy a magyarokkal nem lehet következmények nélkül kötözködni, különösen egy olyan helyzetben, amikor bajban vannak. Nem felejtünk, megjegyezzük és rendezni fogjuk a számláinkat – fogalmazott a miniszterelnök. Az Európai Néppártra utalva azt is mondta, hogy amíg lehet, egyben kell tartani a családot. Van, amikor ez nem sikerül, akkor új fejezetet kell nyitni.