Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Karácsony nem érti, miért nem kapják meg a budapesti fertőzöttségi adatokat

Szerző: | 2020. május 09., 14:30 | Belföld, Featured

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló” – ezzel a felütéssel kezdi friss Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

HIRDETÉS - AIP

A főpolgármester felemlegeti, hogy az operatív törzs szombati tájékoztatóján nem közölte, hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztetőgépen. Szerinte nehezíti a tisztánlátást, hogy nem tudni, miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. (Erről a valaszonline írt a Zóna nevű internetes oldal cikkére hivatkozva – a szerk.) Ez alapján igaz-e a feltételezés, hogy az eltűnt adatok alapján már március elején nagyobb arányú lehetett a fertőzés? És vajon hol volt jelen a járvány? – teszi fel a kérdést a politikus.

Mint hozzáteszi, nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány „lakossági” és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak. Ezzel függ össze, hogy ha a kormány nem is, a magánszolgáltatók adtak adatokat a sajtónak. Ebből kiderül, hogy a megbízhatónak tekintett PCR-tesztekből mintegy 1800-at végeztek, ennek 0,3 százaléka lett pozitív. Szerinte mindez azt a gyanút erősíti, hogy a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.

A főpolgármester kérdése szerint, ha ez így van, akkor lehet-e tagadni azt, hogy elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, „felesleges költségnek” minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését.

A szöveg azzal zárul: „A budapestieknek, akik eddig tiszteletreméltó belátással tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez, jár a magyarázat, jár a tisztánlátás. És járnak az adatok, amelyeket a kormánytól kérünk. És kérni, követelni fogjuk újra meg újra, amíg meg nem kapjuk.”

HIRDETÉS - AIP

Címkék: főpolgármester, Karácsony Gergely, koronavírus-járvány, operatív törzs, PCR-teszt


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest