„Elképesztő” modellszámításokról beszélt Kásler Miklós

„Elképesztő” modellszámításokról beszélt Kásler Miklós

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon – ezzel magyarázta a kórházi ágyak kiürítését a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kásler Miklós.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője ezután megismételte a kormányzati kommunikációban gyakran elhangzó érvelést, miszerint az álláspontjuk az volt, hogy a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul. Arról az interjúban nem esett szó, hogy kiket küldtek haza a kórházakból, mennyien lehetnek közülük, akik egyébként intézményi ápolásra szorulnának.

Titkolja az Emmi, mi alapján döntöttek a kórházi ágyak felszabadítása mellett | Magyar Hang

A miniszter beszélt arról is, hogy az első hazai plazmaterápiával kezelt beteg május 1-jén került le a lélegeztetőgépről. A mesterséges lélegeztetés időtartama a plazmakezelés hatására jelentős mértékben megrövidült, ráadásul egy olyan páciensnél hozott sikert, aki súlyos krónikus társbetegségben – krónikus veseelégtelenségben – szenved. Várakozásaik szerint hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt.

Egy másik itthon alkalmazott terápiával több beteg intenzív osztályra kerülését sikeresen megakadályozták, egyikük már hazamehetett. Az intenzív osztályon pedig egy kritikus állapotú beteg, egy orvos mesterséges lélegeztetése a kezelés hatására jelentősen lerövidült, május 1-jén ő is lekerült a lélegeztetőgépről.

Annak kapcsán, hogy az egészségügyben szükség lesz-e átalakításra, azt mondta, hogy a járvány nagyon sok hasznos tanulságokkal szolgál. Rengeteg tapasztalatot vonhatnak le, ezek tanulmányozásával eldönthetik, hogy milyen területen lehet és kell majd változtatni a járvány megszűnése után.