Eddig összesen 67 gyerek betegedett meg

Eddig összesen 67 gyerek betegedett meg

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyenletesen és fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma – szombaton 50, vasárnap 21 –, ezek a jelek arra engednek következtetni, hogy a lakosság körében nincs nagy számú fertőzött – erről beszélt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy nagy számú megbetegedés eddig jellemzően idősotthonokban és kórházakban történt. Habár Karácsony Gergely épp az erre vonatkozó fővárosi adatokat szeretné kikérni már napok óta, az operatív törzs szerint még hétfő reggel sem kapták meg az erről szóló levelét.

Magyarország Kormánya on Facebook Watch

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ezúttal is ismertette, hogy milyen szabályszegések történtek, hétvégén 1297 esetben intézkedtek a rendőrök. Vidéken 235 olyan esetet tapasztaltak, amikor valaki nem viselt maszkot vagy nem tartotta a távolságot. Arról is beszámolt Kiss Róbert, hogy rémhírterjesztés miatt eddig 85 büntetőeljárás indult.

Müller Cecília azt idézte fel, hogy március 4-én regisztrálták itthon az első koronavírusos esetet, azóta folyamatosan elemzik az adatokat. A járványgörbe fokozatosan emelkedett, de így is rendkívül alacsonyan lehetett tartani a fertőzöttek számát. – Az egész világhoz képest egy nagyon sikeres járványkezelés zajlott – fogalmazott.

Eddig 3284 igazolt fertőzöttről tudni, a jelen pillanatban is aktív betegek száma 1905 fő. A járvánnyal összefüggésben 421 ember hunyt el, ezzel az adattal Európa alsó harmadában szerepelünk. Az áldozatok jellemzően idős emberek voltak, közülük 198-an betöltötték a 80. évüket. Minden negyedik elhunyt idősotthonban élt.

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy eddig mindössze 67 gyerek betegedett meg, jelenleg kettőjüket ápolják, kielégítő állapotban vannak.

Jellemzőek itthon az idősotthonokban és a kórházban megjelenő megbetegedések. Eddig egyébként 32 idősotthonban jelent meg a járvány.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A tatabányai Szent Borbála kórházban Müller Cecília véleménye szerint „alakulunk”. Megfelelően izolálták ugyanis a fertőzötteket, de még meg kell győződni arról, hogy új betegek fogadására alkalmas az intézmény.
  • A tapasztalatok szerint az enyhébb tünetekkel kórházi kezelésre szoruló betegek egy-két hét alatt épülnek fel. Akiknél azonban súlyosan zajlik a betegség és intenzív osztályra kerülnek, ez a folyamat három-négy, akár öt hétig is eltarthat.
  • Amennyiben valaki vidéki, de budapesti kórházban veszíti életét, azt vidéki halálesetként rögzítik a hivatalos adatok.
  • A lakosság körében nincs nagyszámú fertőzött, legalábbis ezt tapasztalják.
  • Kiss Róbert azt mondta, hogy Karácsony Gergely adatkérése hétfő reggelig sem érkezett meg.

A Magyar Hang ezúttal is tett fel kérdéseket, habár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ. Hétfőn – többek között – a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • Lapunk korábban közölt információi szerint április 24-ig közel száz a Szent Imre-kórházban ápolt beteg és negyven egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal. Jelenleg hány fertőzöttről tudnak, aki a Szent Imre-kórházban kapta el a kórt?
  • Lapunk információi szerint van olyan egészségügyi intézmény – ilyen a Semmelweis Egyetem is –, ahol a dolgozóknak megtiltották, hogy másodállást vállaljanak. Munkajogi szempontból ez miként lehetséges?
  • A legtöbben – főleg az ápolók, de sok orvos is – anyagi kényszerből vállalnak másod-, harmadállást. Számíthatnak-e valamilyen bérkompenzációra, pótlékra?
  • Egy ilyen elképzelés hogyan vihető keresztül az olyan szakterületeken, mint például a szülészet-nőgyógyászat, ahol a közellátáshoz szorosan kapcsolódó magánellátás egyrészt számottevő bevételt jelent az orvosoknak, másrészt pedig komoly piaci igény mutatkozik rá?
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.