Hiába a kormányzati támadás, fizetni kell a gyöngyöspatai roma diákoknak

Hiába a kormányzati támadás, fizetni kell a gyöngyöspatai roma diákoknak

Ház a gyöngyöspatai cigánysoron (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyben hagyta a Kúria a Debreceni Ítélőtábla döntését, így nem lehet természetben kártalanítani a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában társaiktól jogellenesen elkülönített diákokat – olvasható az Index cikkében.

Az iskolában a roma diákokat a többiektől külön, és alacsonyabb szinten oktatták, ezért ítélt meg számukra a bíróság 99 millió forint kártérítést. A pénzbeli kártalanítás ellen az önkormányzat és a tankerület felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, hogy pénz helyett természetben kártalanítsák a 60 roma diákot. Ezt a kérelmet utasította most el a Kúria.

A legfelsőbb bírói fórum a felülvizsgálati kérelmeket nem találta alaposnak, olvasható a kedd délután kiadott közleményükben. A Polgári Törvénykönyv, a több évtizedes bírósági gyakorlat és jogirodalma alapján azt állapították meg, hogy a nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Megtudtuk, mennyibe került az államnak, hogy elbukta a gyöngyöspatai szegregációs pert | Magyar Hang

A pénzbeli kártérítés képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhetne sor, folytatódik, ez azonban nem történt meg. 

Gyöngyöspata önkormányzata a kártérítés összegének mérséklését is kérte, de a Kúria erre se látott alapot, mert azt a másodfokú bíróság „kellően megindokoltan állapította meg”.

Az első fokú ítéletet 2018 októberében hozta meg az Egri Törvényszék, majd a Debreceni Ítélőtábla – ezt jóváhagyva – 2019. szeptemberében mondta ki a jogerős bírósági döntést. Ebben megállapították, hogy 2003 és 2017 között szegregált oktatás folyt a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

A kormány mindeközben látványos kampánnyal próbált nyomást gyakorolni a Kúriára, és a börtönkártérítésekkel párhuzamosan hetekig napirenden tartotta az ügyet. A gépezetet Orbán Viktor indította be, amikor az év eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kártérítési perben hozott ítélet sérti az emberek igazságérzetét.

Gyöngyöspata: sürgősségi kérelemmel fordulnak a Kúriához | Magyar Hang

– Ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte nincs ez így jól, és „a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk”. Később egy rádióinterjúban azt is hozzátette, hogy a magyarok igazságérzetét sértené, „ha pénzt adunk a semmiért.” Szerinte „egy szerencsétlen bírói ítélet” született, és valójában „a Soros-hálózat áll mögötte”.

Rossznak és igazságtalannak minősítette Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott a Kúria keddi ítéletét. Ez a döntés szerinte rossz, mert felrúgja a társadalmi békét, és igazságtalan, mert „egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért”. A fideszes képviselő azt közölte: mindent elkövet azért, hogy – akár törvénymódosítással is, de – „tegyük lehetetlenné azt, hogy a jövőben Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat”.