Szél Bernadett: Fizessenek a fideszes oligarchák! – videóval

Szél Bernadett: Fizessenek a fideszes oligarchák! – videóval

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden tárgyalta az Országgyűlés gazdasági bizottsága azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely szerint azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány. A javaslatról azonban szavazni sem fog a parlament, mivel elbukott a gazdasági bizottsági ülésén, a fideszes többség nem támogatta a tárgysorozatba vételét.

Security Check Required

null

Az ülést követően Szél Bernadett független képviselő a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján – amelyet a Facebookon közvetítettek – elmondta, az ellenzékiek közül többen is érveltek a Mészáros-adó néven beterjesztett javaslat mellett, amely az oligarchákat adóztatná meg. A kormánypártok részéről csak Bánki Erik bizottsági elnök szólalt fel, aki aggodalmát fejezte ki a törvényjavaslat visszamenőleges hatálya miatt. Szél emlékeztetett, hogy más esetekben nem voltak ilyen finnyásak, a kormánypártok több, visszamenőleges hatályú jogszabályt is megszavaztak. 

– Amikor viszont Mészáros Lőrinc érdekeit kell védeni, azonnal nagyon érzékenyek lesznek – érvelt a képviselő. – Azért igazságos a törvényjavaslat, mert ily módon a magyar nép nyakán igazságtalanul, tisztességtelenül tenyésző oligarchák adóztatására lehetőség nyílna. Az így befolyt összegből például az ápolók nemzetközi napján meg lehetne duplázni az egészségügyben dolgozók fizetését, hatékony bértámogatási rendszer működhetne, illetve tisztességes otthonápolási díjat tudnának fizetni azoknak, akik a kórházakból hazaadott betegeket ápolják – tette hozzá. 

Kiemelte, az így befolyt összegek pántlikázott pénzek lennének, kizárólag a járvány elleni védekezésre lehetne felhasználni, ezen belül is elsősorban a szociális és társadalmi válság kezelésére, amelyben a képviselő szerint a kormány nem nagyon jeleskedik. 

Mészáros-adót akarnak, benyújtották a törvényjavaslatot | Magyar Hang

A törvényjavaslat szerint az iratmegőrzési határidőig, azaz 2012-ig visszamenőleges hatályú lenne a sávos jellegű adó, amely azokra az oligarchákra vonatkozna, akik 2010 után gazdagodtak meg, hihetetlen mértékben. Példaként említette Mészáros Lőrincet, akinek 2010 előtt talán egy cége volt, most pedig szinte a számukat sem lehet ismerni, vagyona több mint 400 milliárd forint. A hozzá hasonló oligarchák 2010 óta több mint ezer milliárd forint adófizetői pénzhez jutottak – vélekedett.

Szabó Szabolcs független képviselő arra hívta fel a figyelmet, Schöpflin György, a Fidesz uniós képviselője a minap arról beszélt egy interjúban, hogy Mészáros Lőrinc valójában az állam gazdaságpolitikáját hajtja végre. Úgy tűnik, a fideszeseknek ez tetszik, ezért akadályozták meg a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. Különösen felháborító, hogy ezek az oligarchák a veszélyhelyzet alatt is gazdagodnak, például a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével Mészáros Lőrinc, vagy a Csepelre vezető híd felújításával Mészáros testvére. 

Hadházy Ákos független képviselő egy mondatban úgy foglalta össze a javaslat lényegét, hogy az nem a gazdagokra vonatkozik, hanem azokra, akik Orbán Viktor barátságának köszönhetik az emberi ésszel felfoghatatlan gazdagodásukat, és annak, hogy manipulált közbeszerzéseken horribilis árréssel nyertek megbízásokat. Hadházy szerint Mészáros becsült vagyona 600 milliárd forint, amiért egy átlagos magyarnak 200 ezer évig kellene dolgoznia. A javaslattal rá akartak mutatni, kormányváltás esetén visszaszerezhető az így eltűnt vagyon.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint a jelenlegi válságban minimum 4,5 százalékkal esik a GDP, és minden tizedik magyar elveszíti állását. Ezért a nemzeti szolidaritás jegyében a magyar pártok, illetve a magyar önkormányzatok – bár feladataik megnövekedtek –, mégis hozzájárulnak a védekezés költségeihez. A törvényjavaslat támogatói ezért most azt várják, hogy azok, akik az elmúlt tíz évben politikai haszonlesők voltak, és adófizetői pénzből gazdagodtak meg, azok is hozzájáruljanak a védekezés és a gazdasági helyreállítás költségeihez. „Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Szíjj László, Orbán Viktor és a többiek fizessenek, hogy segíthessünk a magyar családoknak” – tette hozzá.