Az otthoni használatra tervezett lélegeztetőgépek ügyében követel tájékoztatást a Jobbik

Az otthoni használatra tervezett lélegeztetőgépek ügyében követel tájékoztatást a Jobbik

A ResMed légzést segítő készüléke kínai menüvel az egyik hazai intenzív osztályon (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden számoltunk be arról, hogy lélegeztetőgépek helyett olyan készülékeket vásároltak és szállítottak ki több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak – ráadásul otthoni körülmények között. Egyes gépek pedig kínai nyelvű menüvel rendelkeznek.

A témára reagálva a Jobbik azonnali és teljes körű tájékoztatást követel Orbán Viktor miniszterelnöktől – derült a párt által lapunknak is megküldött közleményéből. A dokumentumot jegyző Lukács László György, a párt alelnöke szerint ki kell derülnie, hogy valójában hány olyan gépet szereztek be és osztottak ki a kórházaknak, és annak is, hogy a kormány mennyit költött ezekre a készülékekre. A politikus arra is kíváncsi, hogy melyik cég intézte a beszerzést, illetve hogy ezeket is beleszámolták-e azon gépek közé, amelyeket Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter felsorolt. A politikus szerint ha beigazolódik, hogy a készülékek speciális kezelésekre alkalmatlanok, akkor a miniszterelnöknek személyesen kell vállalnia a felelősséget a beszerzésért.

Félresikerült a lélegeztetőgép-beszerzés? Otthoni használatra tervezett légzést segítő készülékeket kaptak az intenzív osztályok | Magyar Hang
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.