Csökken az aktív fertőzöttek és kórházban lévők száma

Csökken az aktív fertőzöttek és kórházban lévők száma

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs 2020. április 23-i tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen szót sem ejtettek az operatív törzs szerda délelőtti tájékoztatóján lapunk keddi információiról, miszerint lélegeztetőgépek helyett olyan készülékeket vásároltak és szállítottak ki több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Pedig több kérdést is feltettünk ennek kapcsán. Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss fertőzöttségi adatokról beszélt, örömtelinek nevezve az orvosi egyetemek szintén kedden nyilvánosságra hozott eredményeit, miszerint alig találtak fertőzöttet az országban.

Security Check Required

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára is részt vett a tájékoztatón és beszámolt a kormány eddigi munkahelyvédelmi programjairól. Az egyik a bértámogatás, amelynek lényege, hogy a vállalkozások részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottainak béréből átvállal az állam 75-100 ezer forintot. Eddig több mint 5400 vállalkozó nyújtott be ilyen kérvényt 72 ezernél is több munkavállaló után. A legtöbb kérés a turizmus, a feldolgozóipar, illetve szállítási területről érkezett. Volt például olyan kisvállalkozás, amely mind a 9 munkatársára kérvényezte és el is nyerte a pénzt három hónapra. De olyan cég is volt, ahol több mint 700 alkalmazott kapcsán kérték a segítséget.

Az államtitkár beszámolója szerint hamarosan munkahelyteremtő programokat is be fognak jelenteni.

Müller Cecília a tájékoztatón az aktuális adatokról számolt be: az elmúlt napon 28 új fertőzöttet találtak, ez szavai szerint rendkívül mérsékelt adat. Az áldozatok száma ugyanakkor 430-ra emelkedett. Ebben a pillanatban 1809 aktív fertőzött van, közülük 688-an vannak kórházban és 45-en lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy kedvezőek a járványügyi adatok, ahogyan az egyetemek által végzett szűrések eredményei is.

Müller Cecília az aktuális számok mellett ezúttal az óvodákban és bölcsődékben biztosított ügyeletek fontosságát emelte ki, köszönetet mondva az ott dolgozóknak. Hangsúlyozta, hogy csak egészséges gyerekeket adjanak be a szülők és minél jobban megtanítsák nekik a helyes kézmosást például. Fontosnak nevezte a szellőztetést és az olyan játékok használatát, amelyeket könnyen lehet fertőtleníteni. Alapszabály, hogy ez legalább naponta történjen meg vírusölő szerekkel. Munkakörönként kell meghatározni a védőfelszereléseket is, de Müller Cecília elmondása szerint az Fffp2-es és Fffp3-as maszk erre nem jó. A tiszti főorvos hallott olyan esetet is, ahol egészségügyi dolgozó gyermekét nem szívesen fogadják, ezt alaptalannak nevezte.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, már 535 ember vállalta önként, hogy egy szoftver segítségével ellenőrizzék, betartja-e a hatósági házi karantén szabályait. Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás megszegése kapcsán az elmúlt 24 órában 280 emberrel szemben intézkedtek, míg vidéken a védőeszközök használatát vagy az előírt távolságot 55-en szegték meg.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Magas kockázatot jelent a fertőzés szempontjából az idősebb kor és a krónikus betegség. Müller Cecília azt mondta, hogy jellemzően a légzőszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák és az immunrendszert érintő betegségek is plusz kockázatot jelentenek.
  • Az orvosi egyetemek által végzett reprezentatív szűrések eddigi eredménye arra utal, hogy alacsony itthon az átfertőzöttség. Ez azért jó, mert nincs nagyszámú fertőzött, aki át tudná adni a betegséget. Hogy ennek milyen hatása lesz egy esetleges második hullámra, arra többféle verzió létezik. Lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere erős immunitásról ad tanúbizonyságot, Müller Cecília hiszi azt, hogy a kötelező oltások ehhez hozzájárulhatnak.
  • Mivel alacsonyabb az új fertőzések és a kórházban ápoltak száma is, ezért már megkezdődött a vidéki kórházakban az ágyak „visszaadása” a normál működéshez. Ezért döntöttek arról, hogy fővárosi kórházakba kerülnek a vidéki koronavírusos betegek is.
  • A vírus nem tűnt el – hangsúlyozta a tiszti főorvos, ezért óvatosan kell az életet újraindítani. Ezzel arra reagált Müller Cecília, hogy a korlátozások enyhítése vezethet-e ahhoz, hogy az emberek kevésbé lesznek óvatosak és újra emelkedhet a fertőzöttek száma.
  • Aki külföldi nyaralójába utazna, az a konzuli szolgálatnál ellenőrizze, hogy az adott országban mik a szabályok. Ha hazajönnek, egészségügyi vizsgálaton esnek át és két hétre házi karanténba kerülnek. Az mentesül, aki igazolja, hogy külföldön már letöltötte ezt az időt vagy gyógyult. Különös méltányosságot is lehet azért kérni.
  • Vérplazmadonor az lehet, aki 18 és 60 év közötti (egyedi esetben 60 feletti is lehet), illetve már két hete gyógyult.
  • A korán meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhető Müller Cecília szerint, hogy az egyetemek által végzett reprezentatív szűrés szerint alacsony itthon a fertőzöttek száma.
  • Tilos az interneten koronavírus-teszteket árulni.
  • Az idősotthonban megbetegedetteket leszámítva is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, ezért indokolt fenntartani a központi régióban a kijárási korlátozás szabályait.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk válaszokat. Szerdán – többek között – az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • Lapunk információi szerint Kínából nem (csak) olyan készülékek érkeztek, amelyek lélegeztetésre alkalmasak, hanem olyanok is, amelyek a légzés segítését szolgálják alvásfüggő légzészavarok esetén. Úgy tudjuk, több kórházi osztály is ilyen készülékeket kapott, nem pedig lélegeztetőgépet. Lélegeztetőgép gyanánt vásárolt Magyarország ilyen készülékeket, vagy más felhasználási céllal? 
  • Miért vásároltak és szállítottak le ilyen berendezéseket a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intenzív osztályokra, ha ezek a készülékek intenzív ellátásban és koronavírusos betegek kezelésére alkalmatlanok?
  • Átverte-e a kínai beszállító a magyar fürkészeket és portyázókat, vagy a magyar fürkészek és portyázók hibáztak?
  • Hány ResMed Lumis 150-et, vagy hasonló CPAP berendezést vett Magyarország?
  • Mennyit fizettünk érte?
  • Ezek a gépek benne foglaltatnak abban a mintegy 5500 lélegeztető gépben, amelyet a kormányfő korábbi közlése alapján be kell szerezni?