Karácsony: Kiderült, a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz

Karácsony: Kiderült, a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Vagyis: a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált a Válasz Online által megszerzett diára, hogy „kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra sem a kérdéseimre”.

A főpolgármester szerint ebből a kiszivárgott grafikonból kiderült: „a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Minden harmadik fertőzés kórházi.”

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3236953573004133

Hozzátette: kiderül az adatokból az is, hogy már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor azt kérték a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal „felesleges költségnek” minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell – írta.

Karácsony szerint a kormánynak arra kell felelnie: miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit kívánnak tenni a kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért. Azt is kérdezi a kormánytól, hogy „miután ez a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni”.

Karácsony Gergely a múlt héten előbb Gulyás Gergelyhez fordult, majd miután vasárnap az operatív törzs sajtótájéjoztatóján azt válaszolták újságírói kérdésre, hogy nem jutott el hozzájuk a főpolgármesteri levél, hétfőn közvetlenül Müller Cecíliához.

Ezeket szerette volna megtudni:

  • A Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
  • A Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális (intézményi) fertőzésnek
  • A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Szerdán be is mutatta Karácsony Gergely a Budapest Restart nevű programot a főváros újraindításáról, Gulyás Gergely pedig levélben fordult hozzá és a kerületi polgármesterekhez, hogy csütörtök délutánig adjanak tájékoztatást arról, időszerűnek látják-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását és a fővárosi élet fokozatos újraindítását, vagy még nem.

Az MTI úgy tudja, a kormány szerdán még nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét.

Ismert, a kórházban terjedő fertőzés miatt lezárta a tiszti főorvos a tatabányai kórházat, ahol negyvenhat egészségügyi dolgozó lett igazoltan fertőzött. Ez az a kórház, ahol áprilisban egy 41 éves beteghordó belehalt a fertőzésbe.

Azt pedig a Magyar Hang írta meg április végén, hogy a főváros XI. kerületében található Szent Imre Egyetemi Oktatókórház közel száz fekvőbetegénél mutatták ki a kórt és negyven dolgozó tesztje is pozitív lett. Több jel is arra utal, hogy az intézményen belül alakult ki járvány, hiszen az előző hetekben számos osztályon találtak fertőzött betegeket. Közülük legkevesebb tízen meghaltak – írtuk akkor.