Szlávik János: Reményeink szerint a járványnak egyszer vége lesz, de nem tudni, mikor

Szlávik János: Reményeink szerint a járványnak egyszer vége lesz, de nem tudni, mikor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdemi új információk nélkül zajlott le az operatív törzs szombati tájékoztatója: Novák Katalin államtitkár a korábbi kormányzati intézkedéseket sorolta, míg Szlávik János infektológus főorvos a járvánnyal kapcsolatos reményekről beszélt.

Orvostudományi szakemberekkel és virológusokkal is konzultált már délelőtt Orbán Viktor és várhatóan a délutáni órákban a miniszterelnök fogja bejelenteni, hogy lazítanak-e Budapesten – hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is részt vett az online sajtótájékoztatón és arról beszélt, az elmúlt időszak bebizonyította, hogy mennyire fontos a család és annak ereje. Felidézte Orbán Viktor korábbi bejelentését, miszerint „visszavezetik a 13. havi nyugdíjat”. A fideszes kommunikációval összhangban itt kitért arra, hogy más kormányok válság idején megszorítások mellett döntöttek, szemben a mostani intézkedésekkel. A nyugdíjat egyébként úgy építik vissza négy év alatt, hogy 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti, 2024-ben pedig már négyheti plusz jogosultságot kapnak az érintettek. Megismételte, hogy a veszélyhelyzet végéig jár a Gyes és a Gyed, illetve a családtámogatásokat is lehet ugyanúgy igényelni. A hitelmoratóriumról is szót ejtett, valamint a Diákhitel Pluszról, amit már nyolcezren igényeltek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy „közös gondolkodás után” a napközis nyári táborok engedélyezése mellett döntöttek és zajlik az egyeztetés, hogy az ottalvós programoknak mi legyen a sorsa.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa megismételte, hogy jövő hétfőtől Budapest kivételével a vendéglátóhelyek belső részei is látogathatók lesznek. Az ott dolgozóknak kötelező a maszk és gondoskodniuk kell arról, hogy kellő távolság legyen az asztalok között. A szálláshelyek is fogadhatnak majd vendégeket, június 1-től pedig 200 főig megtarthatók lesznek az esküvők.

A rendőr alezredes ezúttal is beszámolt az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről: Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozásokat 361 esetben sértették meg, míg vidéken 64 ember volt, aki nem tartotta be a szükséges védőtávolságot vagy nem viselt maszkot.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a reményekről beszélt: reméljük, hogy a járványnak egyszer vége lesz, de nem tudni, hogy mikor. Ezért kell a járványügyi intézkedéseket folyamatosan fenntartani, a fertőzötteket pedig elkülöníteni. Reméljük azt is, hogy igazán hatásos gyógymód lesz, próbálkoznak a legkülönbözőbb gyógyszer-kombinációkkal. Ma már itthon is elérhető egy olyan Japánban kifejlesztett gyógyszer, ami a korai stádiumban lévőknek, míg egy amerikai készítmény, ami a súlyos állapotban lévőknek segít. Jól haladnak a vérplazma-terápiával, több olyan beteg van, aki ennek köszönhetően hamarosan gyógyultan távozhat a kórházakból. Reméljük, hogy hatásos vakcina is lesz, több kísérlet már abban a szakaszban jár, ahol egészséges önkénteseken vizsgálják. – Reménykedünk, még a járványgörbe Magyarországon stabil – mondta a főorvos, hozzátéve, hogy „mindannyian tudjuk, mi hal meg utoljára”.

Elhangzott a tájékoztatón, hogy nagyon sok olyan újságírói kérdés érkezett, amelyre Müller Cecília országos tiszti főorvos tudna válaszolni, mivel ő ezúttal nem volt ott, így ezeket későbbre halasztják. Ugyancsak sok kérdés érkezett a főváros újranyitása kapcsán, de az operatív törzs jelenleg ezekre sem tud választ adni.