Hétfőtől Budapesten is valamennyi üzlet kinyithat

Hétfőtől Budapesten is valamennyi üzlet kinyithat

A Kormány.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közterületek, parkok és szabadtéri parkok, játszóterek hétfőtől újra látogathatók. A kijárási korlátozások feloldásával valamennyi üzlet nyitva tarthat hétfőtől. A kávézók, cukrászdák és éttermek teraszai is megnyílhatnak – tájékoztatott szombat délután Gulyás Gergely.

Orbán Viktor kormányfő kora délután – konkrét részletek nélkül – jelentette be, hogy Pest megye után Budapesten is feloldják a járványhelyzet miatt eddig érvényben tartott kijárási korlátozásokat. A részleteket pedig néhány órával később a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette.

A Híradó.hu beszámolója szerint Gulyás Gergely arról is beszélt: „A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező marad a védőmaszk használata valamint az 1,5 méteres védőtávolság betartása is. Az élelmiszerüzletek, drogériákat továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az idősek. A piacok nyitvatartási rendjéről és a 65 évnél idősebbek számára kijelölt idősávokról a kerületi önkormányzatok jogosultak dönteni.”

– Május 18-tól a szabadtéri múzeumok és a Fővárosi Állatkert is újra fogadhat látogatókat. A kormány döntött arról, hogy a vendéglátóhelyeknek szeptember 1-ig nem kell közterületi használati díjat fizetniük – mondta a miniszter. Gulyás Gergely azt is közölte: „Hétfőtől megtarthatók az istentiszteletek és misék, valamint temetések és esküvők is. Vidékén június elsejétől 200 fő alatt lehet már lakodalmat tartani. Erre Budapesten június 15-től lesz lehetőség.”