Mérsékelten, de emelkedett az elmúlt hétvégén a fertőzöttek száma

Mérsékelten, de emelkedett az elmúlt hétvégén a fertőzöttek száma

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelen pillanatban 264 egészségügyi dolgozó van az aktív fertőzöttek között, de a járvány kezdete óta már összesen 500 embernél mutatták ki a vírust – hangzott el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A Magyar Hang ezúttal is küldött több kérdést, ám válaszokat – ahogy eddig egyetlen alkalommal, úgy – most sem kaptunk.

Fónagy János államtitkár is részt vett a tájékoztatón, aki arról beszélt, hogy május 31-ig lehet beváltani a korábban a nyugdíjasoknak kiküldött rezsiutalványokat. A túlnyomó többségét az utalványoknak egyébként eddig a postákon váltották be. Az időseket arra kérte, hogy a nyitás utáni órákban menjenek ezt felhasználni vagy adják oda fiatalabb rokonaiknak.

Security Check Required

null

Müller Cecília ezúttal is ismertette a friss számokat: 3535 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, jelenleg azonban már csak 1673-an betegek. Közülük harmaduk van kórházban, korábban ez az arány magasabb volt. Eddig 462-en veszítették életüket, közülük csak néhányan vannak, akiknél nem tártak fel valamilyen alapbetegséget. Az elmúlt egy-két napon egy mérsékelt emelkedés volt tapasztalható a számokban, ezért az országos tiszti főorvos mindenkit arra kért, hogy tartsa be a védelmi intézkedéseket. Müller Cecília azt mondta, hogy Magyarországon minden 100 ezer lakosra 36 fertőzött jut. Budapesten ez az arány 95, Fejér megyében 86, Zalában pedig 83.

A tiszti főorvos megismételte, hogy hétfőtől újraindulnak az egészségügyben a tervezhető beavatkozások, a kúraszerű ellátások és a szűrések is. Ezekhez a korábban felszabadított ágyak egyharmadát lehet használni. Az azonban fontos, hogy továbbra is telefonon kell egyeztetni.

A tájékoztatón szó volt arról, hogy a napközis nyári táborok szervezése már elkezdődött, az ottalvós programokról egyelőre nincs döntés. A legfontosabbnak az országos tiszti főorvos azt nevezte, hogy csakis egészséges gyermek és felnőtt menjen táborba, ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni. Kell egy elkülönítővel rendelkezni a programon, ha időközben megbetegszik valaki, akkor ott kell rá vigyázni, már védőfelszerelésben. A 300 fő feletti táboroknál kötelező helyben az orvosi jelenlét. Az a javaslat, hogy a szabadidős tevékenységet részesítsék előnyben.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a kijárási korlátozások feloldásáról beszélt. A rendőrök egyébként az eddig érvényben lévő szabályok kapcsán március 28-a óta összesen 51 ezer szabálysértést észleltek.

Az újságírói kérdésre adott válaszok:

  • Abban nincs változás, hogy ha valakiről kiderül a fertőzöttség, 14 napig házi karanténban kell lennie.
  • Jelen pillanatban nem lehet pontost választ adni arra, hogy augusztus 15-e után megtarthatók-e nagyobb létszámú zenei fesztiválok.
  • Az idősebb rokonokkal is lehet már találkozni, de csak akkor, ha valaki egészséges.
  • Az intenzív terápiás ágyak egy részét változatlanul fenntartják arra az esetre, ha visszatérne a járvány újabb hulláma.
  • A járvány kezdete óta 500 egészségügyi dolgozónál igazolódott be a fertőzés, jelen pillanatban 264-en betegek.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket, habár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk válaszokat. Hétfőn – többek között – az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • Hétfőtől is tilos-e családtagokkal, barátokkal találkozni, akik nem élnek velünk egy háztartásban? Ha nem, milyen módon lehet jogszerűen találkozni a családdal és a barátokkal?
  • Meglátogathatunk mást az otthonában, vagy csak szabadtéren találkozhatunk?
  • Hány fő gyűlhet össze?
  • Minden esetben meg kell tartani a másfél méteres távolságot? Ha valaki a karantén alatt tényleg nem találkozott vele nem egy háztartásban élő partnerével, most közel mehet hozzá, vagy továbbra is ápoljanak plátói viszonyt? 
  • Milyen módon érintkezhetünk életkora vagy egészségügyi állapota miatt veszélyeztetett hozzátartozóinkkal, barátainkkal? 
  • Milyen szabály vonatkozik azokra a szolgáltatásokra, amelyek esetében (egyébként az eddig is engedélyezett fodrászathoz hasonlóan) nem tartható meg a másfél méteres távolság (például masszázs, tetoválás)?