Ezért is aggályos a megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam

Ezért is aggályos a megfigyelési törvény: Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam

Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 30-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyes irányba növeli a titkosszolgálatok hatáskörét az a törvénymódosítás, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés. A Semjén Zsolt által benyújtott jogszabály a nemzetbiztonsági törvényt és az elektronikus információ biztonságáról szóló törvényt is több ponton kiegészíti a kiberbiztonság erősítése jegyében – írja a Népszava.

A jogszabály kimondja, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját hatáskörben elrendelheti az „ideiglenes hozzáférhetetlenné” tételét annak az „elektronikus hírközlő hálózat útján továbbított” adatnak vagy szolgáltatásnak, amely a „magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent”, vagy „amely honvédelmi vagy szövetségi érdeket sért vagy veszélyeztet”.

Az „ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel” időtartama akár 90 nap is lehet, és ezt a két említett titkosszolgálati szervezet még egyszer ugyanekkora időtartamra meghosszabbíthatja. Mindez azt jelenti, hogy valamely online tartalmat, szolgáltatást elérhetetlenné tehetnek, vagyis szervereket kapcsolhatnak le, online szolgáltatók működését függeszthetik fel. Harangozó Tamás, a parlament honvédelmi és rendvédelmi bizottságának szocialista tagja szerint nyilvánvaló, hogy egy online tevékenységet végző vállalkozást ezzel egyszerűen tönkre lehet tenni.

A politikus kifejtette, egy államnak késznek kell állnia egy kibertámadás, vagy bármely, az online térből érkező fenyegetés, jogsértés elhárítására. Szerinte azonban ez a törvényszöveg annyira elnagyolt és olyan elemeket tartalmaz, hogy egyszerűen bunkósbottá válhat a kormány kezében. – Alkalmas eszköz ez arra, hogy elhallgattasson, ellehetetlenítsen akár internetes tartalomszolgáltatókat, akár más vállalkozásokat – jelentette ki az MSZP-s képviselő.

Szerinte egy kibertámadás elhárítása vagy egy káros, tiltott tartalommal szembeni intézkedés nyilvánvalóan nem tart 90, főleg nem kétszer 90 napig, hanem jellemzően néhány órán, maximum néhány napon át. – Ha azt tartalmazná a szöveg, hogy maximum 12, 24, 36 órára tehet hozzáférhetetlenné egy hírközlő hálózatot vagy szolgáltatást, akkor még el is tudnám hinni, ha jóhiszemű vagyok, hogy a kormány célja ezzel valóban a védekezés. De a kétszer 90 napos időtartam teljesen érthetetlen és semmi köze a védekezéshez – mondta Harangozó Tamás.

Hozzátette, a törvény másik része, miszerint ilyen intézkedést tehetnek a titkosszolgálatok akkor is, ha a saját megítélésük szerint egy ilyen tartalom, vagy szolgáltatás „honvédelmi érdeket veszélyeztet”, kifejezetten veszélyessé teszi a helyzetet. 

A törvény egyébként arról nem rendelkezik, hogy a szankcióval sújtott szolgáltató milyen jogorvoslati lehetőséggel élhet. Azt sem tisztázza pontosan, hogy mit jelent a „fenyegetés” és a „honvédelmi, vagy szövetségi érdek veszélyeztetése”, amivel a lap szerint a jogalkotó egy tipikus gumiparagrafust hozott létre, amely az illetékes hatóság kénye-kedve szerint alkalmazható.

A törvénysértő elektronikus tartalmak ideiglenes vagy akár végleges törlésére (hozzáférhetetlenné tételére) egyébként most is megvan a jogi lehetőség. A Büntetőeljárási törvény szerint azonban ehhez minden esetben nyomozás és bírósági döntés szükséges. Most a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat enélkül hozhatna azonnal hatályos döntést.

Ugyanez a törvény (amely az „Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról” címet viseli) rendelkezik arról is, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, szintén a kibertámadások elleni védekezés jegyében, akár korlátlan megfigyelést is folytathat az önkormányzatok, állami szervezetek, vagy éppen az Országgyűlés adatforgalmában.

Visszakéri a Jobbik Varga-Damm Andrea mandátumát | Magyar Hang

A Jobbik vezetése arra szólította fel Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a parlamenti mandátumát. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi kizárását a frakciójából - közölte esti rendkívüli közleményében a párt. Az ügy alapját egy keddi történet adja.

Mint ismert, ez az a törvény, amelyet a kormánypártok mellett a Jobbik is megszavazott a témafelelős, Varga-Damm Andrea javaslatára. Szerdán reggel azonban már egy „Kimondjuk: hibáztunk!” címmel kiadott közleményben szabadkozott emiatt a párt. Mint közölték, a „frakciójuk – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt – sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához”.

A Jobbikban bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, ezért arra szólították fel a képviselőt, hogy 24 órán belül adja vissza a parlamenti mandátumát. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi kizárását a frakciójából – áll a párt szerda esti közleményében. A Jobbik veszprémi szervezete korábban közölte, hogy ők kitartanak Varga-Damm Andrea mellett. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.