Vizsgálatot rendeltek el az agyhártyagyulladásban meghalt fiatal anya ügyében

Vizsgálatot rendeltek el az agyhártyagyulladásban meghalt fiatal anya ügyében

Képünk illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Agyhártyagyulladásban meghalt egy 33 éves kétgyermekes anya, miután több kórház sem volt hajlandó fogadni – már lassan három hete számolt be erről először Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő a közösségi oldalán. A témát a parlamentben is felvetette, amire – ahogy arról lapunk is beszámolt – Kásler Miklós miniszter többek között úgy reagált: „igaz történetekkel tetszett szórakoztatni a parlamentet, bár a történet ennél sokkal…” Most az ATV Híradójából úgy tűnik, elmozdulás történhet az ügyben.

– A beteg koronavírus-tesztje negatív lett, de édesanyja szerint tüneteivel nem foglalkoztak érdemben, és hazaküldték. Az egészségügyben dolgozó édesanya szerint a lánya egyértelműen agyhártyagyulladásos tüneteket mutatott, fejfájásra, szemgödri fájdalomra panaszkodott. Később belázasodott, de nem köhögött. A nő rosszabbul lett, sugárban hányt, szédült, magas láza volt. Öt nap múlva, április 27-én újra mentőt hívtak hozzá, akkor már mindenki számára világos volt, hogy súlyos agyhártyagyulladása van. Végül 117 kilométert utaztatták, Balassagyarmatig, ahol hajlandók voltak ellátni az egyre rosszabb állapotban lévő fiatal anyát, aki nem sokkal később lélegeztetőgépre került, majd május 1-jén belehalt az agyhártyagyulladásba. Az elhunyt nő anyja az ATV Híradónknak azt mondta: azért fordult a nyilvánossághoz, hogy több hasonló eset ne fordulhasson elő.

Az üggyel kapcsolatos megkeresésükre közbena csatornának választolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ebben azt írták: „Az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatot rendelt el, ám arról csak lezárulta után adnak információt.” A szaktárcánál hozzátették: az egészségügyi ellátások lépcsőzetes visszaállítása folyamatosan zajlik, a kórházak az ágyak jobb kihasználása érdekében tárgyalhatnak egymással a nem koronavírusos betegek mielőbbi ellátásának biztosítása érdekében.