Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kásler utasít: állami kórház nem szerződhet magáncéggel

Szerző: | 2020. május 24., 15:12 | Belföld

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes dolgok zajlanak a magyar egészségügyben a koronavírus-járvány árnyékában. Először is hétfőtől részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában álló egészségügyi intézmények számára. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) számolt be az MTI-nek küldött közleményében.

HIRDETÉS - AIP

Az intézkedés lényege az, hogy a kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az EMMI háttérintézményén, az ÁEEK-n keresztül jóváhagyásra felterjesztik az Operatív Törzs vezetőjéhez. Mint írják: az Operatív Törzs véleménye alapján pedig végül az EMMI minisztere dönt az adott kérdésben.

A közlemény szerint az intézkedés fő célja a betegellátás biztonságának fenntartása, hogy a mostani járványkészültségben a kórházi rendszert ne terheljék hosszútávú szerződések. Szakmai körökben ez úgy látják: a miniszteri utasítás értelmében tehát végszükség esetén az Operatív Törzs dönthet arról is, ha egy kórházban sürgősen meg kell javítani egy orvosi eszközt (például lélegeztetőgépet), és azt csak egy magáncég tudja elvégezni.  

Eközben a MedicalOnline írt arról, hogy információik szerint Pintér Sándor belügyminiszter államosítaná a háziorvosi ellátást. – Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását? – tette fel a kérdést a portál információi szerint Pintér Sándor belügyminiszter az alapellátókat képviselő szervezeteknek. Az egészségügyi szaklap központosítási szándékot, sőt, „államosítást” lát az egészségügy rendbetételével megbízott belügyminiszter érdeklődése mögött. Ha így lenne, el kellene rendezni a sokszor több tízmillió forintért megvett praxisok kérdését, valamint azoknak a rendelőknek és eszközöknek az ügyét, amelyek most a háziorvosok tulajdonában vannak. A portál szerint a miniszter ezt azzal indokolta, hogy a Covid-19-járvány alatt nem voltak vezényelhetők az orvosok.

Az ATV Híradója ezzel kapcsolatban megkereste a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), ahonnan azt a választ kapta: a MOK-kal folytatott megbeszéléseken ez az ötlet nem került szóba, de a MOK nem is támogatná az alapellátási praxisok államosítását.

Az alapellátás államosításának lehetősége az elmúlt tíz évben már több ízben előkerült, sokan a járási rendszerre épülő alapellátás koncepciójában is az állam nagyobb térnyerését vizionálták – fogalmaz a lap.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Emberi Erőforrások Minisztériuma, háziorvos, Kásler Miklós, koronavírus-járvány, Magyar Orvosi Kamara, Pintér Sándor


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest