Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Fénysebességgel” készült a mányi híd: naponta 15 centit haladt az építés

Szerző: | 2020. május 26., 14:56 | Belföld

Képünk csak illusztráció, Forrás: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél évvel ezelőtt, pontosabban 2018 szeptemberében indult el a Szent László-patak rehabilitációja című beruházás, amely a Mány és Bicske környéki földek védelmének okán kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek minősíttetett – olvasható az Átlátszó cikkében

HIRDETÉS - AIP

A tendernyertes Szabadics Zrt.-vel kötött szerződés értelmében a teljes beruházást jövő év március 15-re kellene befejezni, a kérdéses, a helyiek által csak mányi hídnak nevezett részberuházást pedig tavaly decemberben kellett volna átadni. (A munkálatok idejére egy rossz minőségű, és a megnövekedett terhelés miatt folyamatosan romló állapotú útra terelték a forgalmat.)

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Ez azonban nem sikerült. A késlekedés miatt – amint azt a Bicskei Szó című blogon olvasni lehet – Ugron Zoltán mányi polgármester már november végén kihívta a helyszínre a kivitelező emberét és a megrendelő Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF) képviselő műszaki ellenőrt, hogy személyesen beszéljék meg, miért van 2019. augusztus 26. óta lezárva a terület.

– Elmondták, miért csúszik az építkezés: nem volt előtanulmány, menet közben módosítani kellett a terveken és a kiviteli módon. Ezt tudomásul vettem, de jeleztem, hogy rossz volt az ütemezés, felelős beruházóként az ilyennel számolni kell és ha tavasszal kezdik a munkákat, akkor nem a télbe csúszik a kivitelezés – mondta a blognak a polgármester. 

Bicskén az egyik helyi képviselő, a Momentumos Molnár Dániel igyekezett utána járni, meddig keserítheti még a bicskeiek életét az építkezés. Egy, az ügyben szervezett közmeghallgatást követően február végén arról számolt be egy Facebook-bejegyzésben, hogy az önkormányzat egyeztetett a kivitelezővel, amelynek képviselője akkor már a többedszer módosított március közepi határidőre sem vállalt garanciát, és a „balszerencsésen alakuló körülményekre” hivatkozott. Pontos végdátum a találkozón nem hangzott el, csak egy homályos nyár eleji dátum. 

A beruházás csúszásáról, illetve arról, hogy arra semmiféle ráhatása nincs az önkormányzatoknak, mindkét településen tájékoztatták az ott lakókat. Ez azonban nem jelentett vigaszt azoknak, akiknek autója megsérült a folyamatosan romló állagú elterelő úton. 

A portálnak a késésre vonatkozó kérdéseire a vállalkozó nem válaszolt, az OVF azonban igen. Eszerint „a pályalemezek többszöri (háromszori) elbontására volt szükség, mivel a szerkezetet minősítő labor vizsgálatok (felszakadás vizsgálat) eredményei nem érték el a Mintavételi és Minősítési tervben, illetve a vonatkozó szakmai előírásokban megkívánt paramétereket. A többszöri bontás és újraépítés, valamint a szükséges minősítések idő igénye okozták a korábban előre jelzett forgalomba helyezési időponthoz képesti késedelmet.”

A portál számításai szerint – a híd szélesítéséhez szükséges napok számát elosztva a híd hosszával – naponta 15 centimétert haladt a beruházás. Ráadásul még kötbért sem kell fizetni a Szabadics Zrt.-nek, mert a szerződésben nem volt kikötve ilyen kötelezettség a részmunkákra. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Bicske, hídépítés, mány, Molnár Dániel


Így ismertem meg Andreát

Így ismertem meg Andreát

Az elnyert Tigáz-tender utáni állófogadáson láttam meg először. Homáros, illetve homályos tekintettel néztem, amint áttetsző blézerében, egy tévéstáb riportereként leszólít egy jóvágású pincért: „Mészáros úr, feltehetnék Önnek pár kérdést?”

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest