Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Megindult a beruházások visszaesése

Szerző: | 2020. május 28., 12:25 | Belföld, Gazdaság

(Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei első negyedévben a magyarországi beruházások volumene 1,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, illetve a tavaly év végi szintet is alulmúlta 1,1 százalékkal.

HIRDETÉS - AIP

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a beruházások visszaesésében nemcsak a koronavírus-járvány hazai és nemzetközi gazdasági hatásai játszottak szerepet, hanem az uniós források csökkenő felhasználása is. Ez utóbbi miatt látványosan visszaszorultak az állami fejlesztések.

Mint a hivatal írja, a tavalyi első negyedévhez mérve az építési beruházások 2,8 százalékkal nőttek, a berendezésberuházások volumene 7 százalékkal csökkent.

A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene a korábbi időszakok átlagos üteménél lényegesen mérsékeltebben, 4 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások nagy volumenű, „zöldmezős” beruházásainak kifutásai.

A beruházások 10 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 17 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól.

Mint arra szakértők rámutatnak, a lendületvesztés már egy éve elkezdődött, és igazából második negyedéve tart a csökkenés. Az első negyedéves adatok azonban ebből a szempontból is kellemetlen meglepetést jelentenek, hiszen éves alapú visszaesésre nem igazán számított senki sem. 

Címkék: beruházás, építési beruházások, koronavírus-járvány, ksh


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest