Szlávik János: több tízezer magyar eshetett át a fertőzésen anélkül, hogy észrevette volna

Szlávik János: több tízezer magyar eshetett át a fertőzésen anélkül, hogy észrevette volna

Az operatív törzs tájékoztatója 220. május 28-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírusos betegek gyógyításának kezdeti fázisából az aggályok miatt kivezették itthon a hidroxiklorokint. Tíz éves kor alatt nem volt súlyos eset – hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Magyarország 174 ezer teszttel eddig 3816 koronavírusost talált az elmúlt 24 órában. Négyen meghaltak, az elhunytak száma így 509-re nőtt. 1996-an már meggyógyultak, 1311-en betegek még, közülük 24-en vannak súlyos állapotban; az összes fertőzött felénél is több immár azok száma, akik meggyógyultak.

Kiss Róbert alezredes, az Operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ismertette a fővárosban pénteken életbe lépő enyhítéseket, miszerint szabadtéri rendezvényekre is lehetőség nyílik, így mozi, színházi előadás is rendezhető, csakúgy mint sportrendezvény, illetve hogy az éttermek belső tereiben is kiszolgálhatják a vendégeket. A koncertek rendezése viszont egyelőre nem lehetséges. Összesen 11 525 fő van jelenleg a hatóság által elrendelt házi karanténban.

Szlávik János, a Szent László kórház infektológusa a következőket mondta a betegségről: több tízezer magyar eshetett át a fertőzésen anélkül, hogy észrevette volna. Az intenzív ellátás sikeres, ennek ellenére van több, mint 500 halottunk. Ezekre azért kerül sor, mert a betegség során apró vérrögök is keletkeznek, s ez komoly traumát jelenthet az idősek számára.

Kijelentette, 10 év alatt nincs súlyos lefolyással megbetegedett gyerek, de ők is terjeszthetik a vírust. 

Mint hozzátette, hazánkban a fertőzöttek és halálesetek száma is hasonló a környező országok adataihoz.

Újságírói kérdések adott válaszok:

Az InfoRádió kérésére azt válaszolták, hogy a gyógyultak nagy valószínűséggel hosszabb időre is védettek lesznek a betegséggel szemben.

Ugyanakkor a szabad téri rendezvényen a szervező felelőssége, hogy betartassa az előírt szabályokat.

A hidroxiklorokin alkalmazhatóságával kapcsolatban elmondták, a koronavírus ellen nincs törzskönyvezett gyógyszer, elsősorban kínai tapasztalatokhoz nyúltunk. A malária elleni szerből több ember kapott, de csak olyan embernek adták, ahol szövődmények nem merülhettek fel. A friss tudományos eredmények azonban azt mutatják, nem igazán hatásos a szer, ezért a jövőben nálunk sem alkalmazzák majd.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.