Milliárdokba került, most használhatatlan

Milliárdokba került, most használhatatlan

A Gyarmati Dezső Uszoda leengedett medencéje

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már eddig is bőven akadt gond a tavalyi önkormányzati választások előtt – az akkori fideszes vezetéssel az élen – sebtiben átadott II. kerületi Gyarmati Dezső Uszodával, ám most egy újabb, igen jelentős problémára derült fény – értesült a Magyar Hang. A milliárdokból felépülő komplexum legnagyobb, 50 méteres benti medencéje vált egyelőre használhatatlanná.

A II. kerülettől kapott tájékoztatás szerint a járványhelyzet miatt leengedték a vizet a medencéből, majd arra lettek figyelmesek, hogy alul a csempe finoman szólva sem egyenletes. Sőt, mintha hullámozna, ahogy jártak rajta. Amikor megbontották, több helyen feljött a víz, vagyis úgy tűnik, a medence vize átszivárgott a csempén, sőt még az alatta lévő szigetelésen is. A medence alatti helyiségben a plafonon több helyen is repedés látszik, az azonban egyelőre még kérdéses, hogy a víz oda is eljutott-e.

Ami biztos, hogy a II. kerület megvizsgáltatja a helyzetet egy független igazságügyi szakértővel. Arra szeretnének választ kapni, elég-e a csempét feltörni, az alatta lévő szigetelést pedig felmarni, és újat rakni a helyére, vagy esetleg ennél is nagyobb gond van. A szakértő már elkezdett dolgozni, a véleményére azonban még várni kell. Így korai lenne becslésekbe bocsátkozni, hogy mennyibe kerülhet, és mikorra készülhet el a javítás, még ha azt garanciálisan helyre is hozzák.

Habár a kijárási korlátozások végével a sportolók már birtokba vehetnek fedett uszodákat is, ezt a medencét egyelőre biztosan nem használhatják. Így kiszorulnak a kinti medencébe, ezzel pedig a kedvtelésből úszni járók lehetőségei csökkennek majd. Mondjuk, egyelőre azt sem tudni, hogy a kinti medence mikortól lesz használható, hiszen a körülötte lévő burkolat sok helyen feljött, emiatt igencsak balesetveszélyes, így egyelőre ott is a javítás az első.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a budai városrészben létesített uszodára már eddig is sok milliárdot kellett költeni. A beruházó az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló II Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. volt, amely eredetileg nettó 4,349 milliárd forintot szánt az intézményre, ám az végül jó másfél milliárd forinttal, azaz harmadával lett drágább.

Azután is sorra derültek ki a problémák, hogy az emberek birtokba vehették a létesítményt. A tavaly októberi önkormányzati választások után hatalomra került addigi ellenzék fel is állított egy vizsgálóbizottságot. Őrsi Gergely polgármester a Magyar Hangnak akkor azt mondta, hogy több száz millió forintra rúg a vitatott tételek összessége, mind az önkormányzat, mind pedig a kivitelező részéről. A legkülönfélébb problémákról van szó: a csapadékelvezető rossz helyre került, illetve több helyen ázást tapasztalni. A vizsgálóbizottság már végzett a munkájával, azonban mivel a veszélyhelyzet miatt jelenleg nem ülésezik a képviselő-testület, így még ők sem tudtak erről tárgyalni.

FRISSÍTÉS!
Cikkünk megjelenése után az A-híd a következő nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünk részére:
Mindenekelőtt szakértői véleményekkel igazolt tény, hogy a kivitelezési munkákat a megrendelő által készített kiviteli tervek szerint és a technológiai utasításokban előírtak betartásával végeztük el. A versenymedence építése közben, annak fenéklemezén a 0,1-0,2 mm vékony repedések jelentek meg, ezért azonnal kértük a megrendelő megbízásából eljáró tervezőt, hogy azokat vizsgálja meg és határozza meg a szükséges intézkedéseket. A tervező ezt követő 2 hónapban vizsgálta a repedéseket és arra a megállapításra jutott, hogy a kivitelezés az általa készített terveknek megfelelően történt, kivitelezési hiba nem történt, a beton szilárdsága megfelelő, sőt azok értékei a tervezett értékeket 20%-kal meg is haladták, a repedések a szabvány által meghatározott határértéken belüliek, melyek a beton szilárdulása közben lejátszódó természetes folyamatának, a zsugorodás hatására keletkeztek.
Ezt követően a burkolási munkák további 2 hónapot álltak, mivel még egy igazságügyi szakértői vélemény is készült a megrendelői oldalon, a tervező megbízásából. Ez szintén azt állapította meg, hogy kivitelezés közben hiba nem történt, nincsen semmilyen statikai tartószerkezeti oka a repedések megjelenésének, nem tekinthető hibás teljesítésnek. Ezen igazságügy szakértői vélemény szerint a repedések egy részét – amelyeket a szakértő meghatározott – javítottuk az előírtaknak megfelelően, míg azokat a repedéseket, amelyeket a szakértői vélemény műszaki szempontból nem tartott szükségesnek, nem javítottuk. Ennek indoka a szakértői vélemény szerint alapvetően az volt, hogy a medence vízzárósága a szabvány szerint betervezett komplex szigetelő rendszerrel együtt biztosítva lesz, a szakszerűen javításra kerülő repedésekkel a szerkezet semmilyen használhatósági vagy tartóssági hátrányt nem szenved. Tehát ezek a műszaki szempontból nem javítandó repedések láthatók jelenleg is, ahogyan azok mindig is láthatóak voltak a medence alján és ismertek a megrendelő előtt, azokra nem most derült fény.
A II. kerület által megbízott független igazságügyi szakértő részéről a vizsgálat még tart. Amennyiben a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy nincs összefüggés a medence statikai viselkedése, a fennmaradt repedések és a medence burkolatának elválása, illetve a komplex vízszigetelési rendszer ezen helyeken tapasztalt sérülése között, akkor azok javítását kell elvégezni jótállási körben. Mivel ezek a jelenségek a medencék burkolt felületének mindösszesen 1,14%-án és lokálisan fordultak elő, ezért szakszerűen már eddig is javíthatók lettek volna, és azokat már ki is javítottuk volna annak érdekében, hogy a versenymedence a kijárási korlátozások enyhítésével a sportolók által birtokba vehető és rendeltetésszerűen használható legyen. Azonban a szakértői vizsgálat idejére a folyamatban levő javítási munkákat a II. kerület leállította, ezért tisztázni kívánjuk, hogy az uszoda átmenetileg nem miattunk idézőjelbe téve „használhatatlan”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/22. számában jelent meg május 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!