Elérhetővé teszik minden egészségügyi adatunkat

Elérhetővé teszik minden egészségügyi adatunkat

Szabó Gábor ügyvezető ortopéd-traumatológus, sportorvos ultrahanggal vizsgálja egy férfi vállát a Bujtosi Egészségcentrumban Nyíregyházán 2017. január 23-án, az egészségügyi központ hivatalos átadása napján (Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniustól a közfinanszírozott szolgáltatók után a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel betegeik egészségügyi adatait, így az ott végzett ellátások, beavatkozások, felírt e-receptek is látszani fognak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis szükségtelenné válik az ellátási dokumentumok „utaztatása”.

Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást. Az állampolgárok pedig egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel az EESZT lakossági portál felületén (eeszt.gov.hu) – közölték.

A portálon minden egészségügyi adat megtalálható, amelyeket az EESZT-hez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek. Megtekinthetők például a zárójelentések, laborleletek, e-receptek, és értesítés is kérhető, ha valamilyen dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt –- rögzítenek a pácienssel kapcsolatban az EESZT-be.