Brutális bevételt ért el az 500 milliós állami támogatással kitömött Hell Energy

Brutális bevételt ért el az 500 milliós állami támogatással kitömött Hell Energy

Szikszó, 2015. szeptember 30. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Tarsoly Elemér, a Hell Energy Magyarország Kft. gyárigazgatója átvágja a nemzetiszínű szalagot az energiaitalokat gyártó cég regionális logisztikai központjának avatásán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón 2015. szeptember 30-án. MTI Fotó: Vajda János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2019-ben összesen 51 milliárd forint volt a komoly állami támogatásokat is bezsebelő Hell Energy Magyarország nettó árbevétele, ez 8 százalékkal magasabb, mint az előző évben – írja az Index a cég üzleti jelentésére hivatkozva.

A beszámolóból kiderül, hogy a termékeit Bruce Willisszel reklámozó cég 500 millió forint állami támogatást kapott a Nagyvállalati Beruházási program keretében, ezzel összesen 4 milliárd forintra nőtt a Hell által elnyert támogatások összege. A cég nagyon jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, rendszeresen nyernek el pénzeket fejlesztésekre.

Az üzleti jelentés szerint az adózott a cég eredménye 2,5 milliárd forint lett, amit csupán a fele a 2018-as több mint 5 milliárdos eredménynek. A tulajdonosok nem vettek ki osztalékot. Az 51 milliárdos bevételből 25 milliárd származott a belföldi értékesítésből és 26 milliárd exportból, a belföldi értékesítés 17 százalékkal, az export csak 1 százalékkal tudott nőni az előző évhez képest. A Hellt az EU-n belül főleg Romániába, Bulgáriába és Szlovákiába exportálták, az EU-n kívüli export legjelentősebb célországai pedig Azerbajdzsán, Szerbia és Ukrajna voltak.

A közzétett beszámolóban az immateriális javaknál szerepel egy „Reklám kampány 2018.04.01-2020.03.31” tétel, amelyre 1,2 milliárdot forintot költöttek. Ebből futhatta Bruce Willis amerikai színészre is, ám a szövegből nem derül egyértelműen, hogy ez a kampány megegyezik-e a tévében látható szpotokkal.

A Hell Energy az elmúlt időszakban többször is szerepelt a hírekben. A cég kommunikációs és marketingigazgatója, Pantl Péter múlt héten a Facebookon jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó partját választotta a 120 szobás luxusszálloda-beruházásának helyszínéül a Hell cégcsoport. A beruházás a helyi lakosok heves tiltakozása ellenére valósulhat meg, és bár a város fideszes polgármestere, Michl József korábban azt ígérte, a település ikonikus helyszínének számító tóparton nem lesz építkezés, a járvány miatt bevezetett különleges jogrend miatt egy személyben dönthet a kérdésben, és az Index cikke szerint már határozott is arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínné teszi a területet.

Korábban a Hell tulajdonosai beperelték a Forbes magazint, amiért az szerepeltette őket a leggazdagabb magyarok listáján. A bíróság januári döntése értelmében a lapnak vissza kellett hívni a kiadványt, és az online felületén nyilvánosságra hozott listáról is törölnie kellett a Hell tulajdonosait.