Hunvald indította, a fideszes alpolgármester fejezte be – Gyanús ügyben vizsgálódik a rendőrség

Hunvald indította, a fideszes alpolgármester fejezte be – Gyanús ügyben vizsgálódik a rendőrség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu által ismertetett ügylet lényege, hogy a Kazinczy utcában egy könnyűszerkezetes épületet, ahol az Állami Operaház táncosai gyakoroltak, el szeretett volna adni a VII. kerületi önkormányzat. Az ügylet lebonyolítására 2007 tájékán létrehozták a Kazinczy utcai Projekt Kft.-t (KUP) nevű céget, amelybe az önkormányzat bevitte az ingatlant, de ezért alig 49,2 százalékos tulajdonrészt kapott, szemben a másik taggal, a H.L. Projekt Kft.-vel, amely 279 millió forintot ígért a közös cégbe. Utóbbi vállalta, hogy ebből az összegből felhúz egy táncgyakorlásra alkalmas épületet, majd értékesítik a több mint egymilliárd forintra becsült értékű ingatlant. Időközben Hunvaldot 2009-ben letartóztatták más ingatlanügyek miatt. 

A H. L. Projekt ugyan szinte semmit nem teljesített az ügylet ráeső részéből, valószínűleg eszükben sem volt felépíteni az ígért épületet, 2018-ban Bajkai István alpolgármester – aki időközben fideszes országgyűlési képviselő lett – mégis felhatalmazást kapott az önkormányzattól, hogy készítse elő az ingatlan értékesítését. Ekkorra már az alapelképzelés is értelmét veszítette, hiszen a táncosok 2018-ban már elköltöztek az épületből. Az ingatlant végül az egymilliárd negyvenmillió becsérték helyett mindössze 304 millió forintért adták el. 

Történt mindez annak ellenére, hogy több olyan okirat is előkerült a 2019 őszén megválasztott Niedermüller Péter DK-s polgármester által indított vizsgálat során, amely azt taglalta, hogy a H. L. Projekt Kft. többszörösen is becsapta az önkormányzatot. 

A kerület vezetése által a szálak kibogozásával megbízott Czeglédi Csaba ügyvédi irodájának állítása szerint az iratok átvizsgálása során olyan iratokat is találtak, amelyek Bajkai István nevére szóltak, de nem voltak iktatva. Ezek között volt egy olyan vételi árajánlat, amely húsz százalékkal magasabb volt, mint amennyiért végülis eladták a telket. Az ügyben feljelentést tettek, amelyből az is kiderül, hogy a képviselő-testület elől is titkolták a részleteket, az akkori ellenzéki képviselők szerint nekik azt a tájékoztatást adták, hogy mielőbb meg kellene szabadulni a KUP-tól, azaz az ingatlantól, mert az egy halott cég. A BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályának tájékoztatása szerint hűtlen kezelés gyanújával folyik a nyomozás.