Török Gábor: Ha ez így folytatódik tovább, az ellenzéknek semmi esélye sem lesz 2022-ben

Török Gábor: Ha ez így folytatódik tovább, az ellenzéknek semmi esélye sem lesz 2022-ben

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány következetesen viselkedett az elmúlt két hónapban, az ellenzék ugyanakkor semmilyen értékelhető teljesítményt nem tudott felmutatni – erről beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Török Gábor.

A politikai elemző a műsorban először a koronavírus-járvány elmúlt két hónapját értékelte, szerinte amit a kormánytól láthattunk profizmusban, tudatosságban, politikai következetességben, az az ellenzéki oldalon nem valósult meg. – Ha ez így folytatódik, akkor az ellenzéknek 2022-ben semmilyen esélye sem lesz akkor sem, ha a válság nagyon mély lesz – fogalmazott.

Török Gábor szerint politikai téren a kormány leiskolázta az ellenzéket. Habár egy ilyen időszak elsőként mindig az aktuális hatalomnak kedvez, hiszen amíg az emberek nem érzik közvetlenül a problémát, de már válsághangulat uralkodik, abból kormány szokott profitálni. Arra ugyanakkor szerinte kevesen számítottak, hogy az ellenzék semmilyen értékelhető teljesítményt nem fog nyújtani. A kormánynak van felépített mondanivalója, üzenetei, következetesek és tudatosak, míg azon gondolkoznia kellett, hogy az ellenzéknek van-e olyan mondata, amit két napnál hosszabb ideig napirenden tudtak tartani.

– A káoszból is kialakulhat valami, de most csak a káoszt látjuk – fogalmazott a politológus.

Török Gábor kitért arra is, hogy a ciklus felénél vagyunk és olyan még nem volt, hogy egy kormány elveszíti a választást, ha félidőben ilyen jól áll. Az igaz, hogy egy olyan gazdasági és társadalmi válsággal, mint ami most várható, a Fidesznek korábban még nem kellett szembenéznie. Kedvezőtlenebb lesz nekik a pálya, az ugyanakkor már kérdéses, hogy az ellenzék ezalatt érdemben tud-e növekedni. Felidézte, hogy 2008-ban, az akkori ciklus felénél a Fidesz már rendelkezett vízióval, el tudta mondani, hogy mit akar. Ma az ellenzékről azt tudjuk csak elmondani, hogy a céljuk, ne Orbán Viktor kormányozzon.

A jövőt tekintve az elemző úgy vélekedett, hogy az ellenzéknek van két politikai ereje, a Momentum és a Demokratikus Koalíció, mintha ezeknek a pártoknak lenne politikai arcéle. A Jobbik, mint az egyik jelentős párt azzal van – szavai szerint – elfoglalva, hogy szétszalámizza saját magát, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP pedig nem látható. – A választók egy jelentős része már nem tudja, hogy ilyen nevű pártok léteznek – tette hozzá. Török Gábor szerint éppen ez az egyik legnagyobb problémája az ellenzéknek, hogy „ha politika, akkor az Fidesz és Orbán Viktor és nincs más”.