Amnesty: Nem szívesen alkalmaznak kismamákat a magyar cégek

Amnesty: Nem szívesen alkalmaznak kismamákat a magyar cégek

Képünk illusztráció (Fotó: Guillaume de Germain/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a hazai jogszabályok tiltják a diszkriminációt, az Amnesty International magyarországi kutatása szerint hátrányos megkülönböztetés éri a várandós dolgozókat vagy a munkahelyükre visszatérni akaró kisgyermekes anyákat – derül ki a Népszava által ismertetett felmérésből.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabályok nem büntetik a diszkirmináló munkaadókat akkor sem, ha megalapozatlan indokokra hivatkozva, esetleg próbaidő alatt indoklás nélkül elküldik a kismamát, vagy a szülési szabadság után nem veszi őt vissza abba a munkakörbe, amelyben dolgozott. De arra is van példa, hogy láthatóan állapotos nőt nem vesznek fel a munkahelyek.

A hátrányosan megkülönböztetett nők jogorvoslatot az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) vagy a bíróságon kereshetnek, ám a legtöbben nincsenek tisztában a jogaikkal, de még a bíróságok is gyakran a kismamáktól várják a helyzetük bizonyítását.