Átlátszó: Félő, hogy a hulladékkezelés átszervezésekor is a Mészáros-féle cégek járnak majd jól

Átlátszó: Félő, hogy a hulladékkezelés átszervezésekor is a Mészáros-féle cégek járnak majd jól

Szeméthegy a Hős utcai tömbök között (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős vagyonvesztést jelentene az önkormányzatok számára, ha megvalósulna az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezete, amely a még helyhatóságoknál lévő feladatköröket is elvenné, és koncesszióba adná a hulladékkezelést – olvasható az Átlátszó cikkében.

„A legvérlázítóbb, hogy az önkormányzatoktól elvennék a hulladékgazdálkodási eszközöket és létesítményeket, ami hatalmas vagyonvesztés az önkormányzatoknak” – mondta az átszervezésről a portál által megkérdezett szakember.

Az oknyomozó portál birtokába került májusi miniszteri előterjesztés – amelyet még nem tárgyalt a kormány – elismeri, hogy teljes kudarc volt az ágazat 2015-ös átszervezése: „A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakítása nem járt pozitív eredménnyel, ugyanis 2018-ban a közszolgáltatók és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: NHKV Zrt.) összesített adatait figyelembe véve összesen 18,9 Mrd Ft veszteség keletkezett az ágazatban, míg az állami koordináció bevezetését megelőző 2015. évben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók veszteségének mértéke alig haladta meg az 1 Mrd Ft-ot” – olvasható az előterjesztésben.

Az előterjesztés első lépésben a hulladékgazdálkodás teljes államosítását javasolja, aztán pedig bevezetnék a szektorban a koncessziós rendszert, azaz magánvállalkozásokat vonnának be. Az újabb átszervezéstől azt remélik, hogy jelentősen csökkennek majd az állam terhei azáltal, hogy koncesszióba adják a hulladékkezelést. A koncessziós eljárást a tervezet szerint idén novemberig kellene lebonyolítani, és 2022-től indulna az új rendszer.

A koncessziót nyilvános pályázat útján, „megbízható hulladékgazdálkodó esetében” nyilvános pályázat mellőzésével is el lehetne nyerni. Az erre pályázó gazdasági társaságnak átláthatónak kell lennie, és több kritériumot is teljesítenie kell. Többek között elvárás (lenne) például, hogy legalább három éven keresztül folytatott valamilyen engedélyhez kötött hulladékgazdálkodási tevékenységet Magyarországon. A döntést a miniszter hozná meg azt követően, hogy egy minősítő bizottság értékelné a pályázatokat. Az Átlátszó által megkérdezett szakértő szerint „az ipari hulladékra fáj mindenkinek a foga, ki fogják mazsolázni a Mészáros-féle vállalkozások a jó falatokat, és az állam nyakán marad a közszolgáltatás, amire majd csak nehezen találnak koncessziós partnert, és jön az állami támogatás”.

Két analógiát is hoznak az előterjesztésben, az egyik a dohánykereskedelem, a másik pedig a szerencsejáték, és leírják, hogy az Európai Unió milyen kifogásokat támasztott, és mennyi bírságot kellett fizetni. A NER-közeli üzletemberek nagyot szoktak nyerni az állami koncessziós pályázatokon. A kormány korábban például mind az öt lehetséges budapesti kaszinó koncessziós jogát Andy Vajna cégének adta, ami aztán Garancsi István érdekeltségében landolt.

A tervezetben arról is szó esik, hogy eltörlik a lomtalanítást, helyette ingyenes leadási pontokat hoznak létre, és bevezetik az egyeztetett időpontban, évente kétszer házhoz menő lomtalanítást.