Merkely Béla: Az év vége felé jöhet a járvány második hulláma, de felkészültebben várjuk, mint az elsőt

Merkely Béla: Az év vége felé jöhet a járvány második hulláma, de felkészültebben várjuk, mint az elsőt

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október-november környékén jöhet a járvány második hulláma, ez azonban nem lesz nagyobb, mint az első – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem rektora. Az Infostart cikkéből kiderül, hogy Merkely Béla szerint akkor már nem lesz szükség a tavaszihoz hasonló, szigorú korlátozó intézkedésekre.

A magyarországi új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos átfogó felmérés eredményei azt mutatják, hogy az aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezer főben becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig – ismertette az InforRádiónak Merkely Béla. A két hónap során észlelt és becsült aktív esetszámok, valamint a fertőzésen átesettek száma nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak, ezért a Semmelweis Egyetem rektora szerint jó esélye van Magyarországnak arra, hogy a nyáron – amennyiben folyamatosan nyomon kísérik az újabb megbetegedéseket – nem alakul ki újabb járvány.

A szakember úgy véli, az említett vizsgálatot az ősz elején érdemes megismételni, hogy a mostani adatokhoz hozzászámítva egy megfelelő stratégiát lehessen kidolgozni az év végi időszakra, amikorra mindenki egy esetleges második hullám kialakulásától tart.

Az elszigetelt esetek valószínűsége adott – fogalmazott Merkely Béla –, miután most is látni ezekre példát idősotthonokban, ápolási és pszichiátriai osztályokon, azonban a második hullám nem ezt jelenti, hanem azt, hogy a közösségi térben emelkednek meg jelentősen a megbetegedések. Az előzetes becslések szerint ezekre októberben, novemberben lehet számítani, de meglátása szerint nem lehet majd nagyobb, mint az első volt.

Ennek legfőbb oka, hogy az első hullám esetében nem állítottak „őrszemeket”, vagyis Európa nem figyelte és nem tesztelte a lakosságát, sem pedig a beutazókat. Most nyáron azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, egyetemeken, ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központban is, figyelve, hogy hol alakulnak ki gócpontok. Tehát a második hullám nem fogja tudni úgy meglepni Magyarországot, mint ahogyan az első tette azt például Olaszországgal, és felkészült helyzetben fogja találni az országot – emelte ki. A Semmelweis Egyetem rektora ezért reméli, hogy szigorú korlátozó intézkedésekre nem lesz szükség, de komoly odafigyelésre, mint amilyen a nyár folyamán várható, mindenképpen.