Listával készül a kormányhoz Karácsony Gergely

Listával készül a kormányhoz Karácsony Gergely

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2020. június 9-én (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ne vonja el a kormány a gépjárműadót az önkormányzatoknál maradó részét, hanem hagyja meg náluk – többek között ezt szeretné elérni Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a holnapi, kormánnyal való tárgyaláson. Mint a városvezető mai sajtótájékoztatóján ismertette, több pontból álló listával készül a tanácskozásra.

Karácsony Gergely a gépjárműadót érintő kérését azzal indokolta, az adót azért szedik be az önkormányzatok az autótulajdonosoktól, hogy abból finanszírozhassák az útfelújításokat. Ha visszaadná a kormány az adót, akkor azt címkézzék fel, hogy csak útfelújításra lehessen használni – javasolta a főpolgármester.

Azt is szeretné, ha a fővárosi tömegközlekedésből a járvány alatt visszaeső utasszám miatt kiesett jegybevételeket kompenzálná a kormány idén, és ha lehet, jövőre is. Indoklása szerint a tömegközlekedést a járvány alatt is fenntartották, annak ellenére is, hogy jóval kevesebben vették igénybe az elmúlt hónapokban. Technikai kérdésnek nevezte, hogy a szolidaritási hozzájárulás címén szedett adó visszaadásával, vagy a kieső jegybevétel kormány általi finanszírozásával segíti a kormány a fővárosi önkormányzatot.

Karácsony bejelentette azt is, hogy nem támogatja a kormány által a kültéri plakátokra kivethető építményadó kivezetését, amelyet Simicska Lajos plakátérdekeltségeinek ellehetetlenítése céljából vetettek ki. Karácsony szerint az adónem az igazságos közteher-viselés része.

Emellett azt is szeretné, ha a kormány a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat is bevonná a koronavírus-járvány miatt folyósított európai uniós támogatások elosztásába. A szociális támogatások ugyanis az egész országban lehívhatók – érvelt Karácsony.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/262314545083683/

Mint mondta, komoly problémákat okoz, hogy a főváros nem kapott meg több olyan támogatást, amelyek korábban a Budapest és a kormány között létrejött megállapodásban szerepelnek. Többek között az állami kukaholdingtól az FKF-nek járó 3,6 milliárd forintot említette. Ezek kifizetését is szorgalmazni fogja.

Karácsony Gergely a jövé évi költségvetésről elmondta, hogy az – szavai szerint – súlyos megszorító csomag az önkormányzatok számára, ezáltal pedig a hétköznapi emberek számára is. Ha a megszorításokat 2024-ig fenntartja a kormány, az olyan mértékben aknázza alá a fővárosi önkormányzat pénzügyi lehetőségeit, hogy csak az lesz a kérdés, mikor megy csődbe a fővárosi önkormányzat – jegyezte meg.

A főpolgármester Facebook-os bejegyzésben is megemlékezett javaslatcsomagjáról. Mint írja, a szerdai egyeztetésen egy kárenyhítő csomagra, egy kilábalási csomagra és egy hitelességi csomagra” tesz javaslatot. „A tét annak megakadályozása, hogy Budapestet csődbe sodorja a kormány. A tét emellett az, hogy a gazdasági válságot a kormány ne az önkormányzatok megsarcolásával, hanem velük partnerségben kezelje. A tét nemcsak a Fővárosi Önkormányzat működőképessége, hanem maga az önkormányzatiság.”

Fidesz: politikai döntéssel nullázták le az útfelújítási keretet

Eközben szintén ma tartott közös sajtótájékoztatót négy fideszes, illetve Fidesz-támgatással megválasztott kerületi polgármester. Borbély Lénárd csepeli polgármester – az MTI szerint – azt mondta, hogy Karácsony Gergely a járvány nyomán kieső bevételekre hivatkozva egyszemélyi döntéssel módosította a főváros 2020 és 2023 közötti útfelújítási programját. Így a már kivitelezés előtt álló, a szükséges engedélyekkel rendelkező beruházások maradnak el – tette hozzá. Azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét.

Borbély szerint Csepelen négy útszakasz felújítása, továbbá egy P+R parkoló és egy három kerületet összekötő kerékpárút kialakítása marad el. Így nem lehet vezetni a nemzet fővárosát – jelentette ki –, ezért azt kérik Karácsony Gergelytől, hogy egy kerületet se rekesszen ki a fejlesztésekből. A sajtótájékoztatón a négy érintett önkormányzat vezetője, Borbély Lénárd mellett Kovács Péter, a XVI. kerület, Horváth Tamás, a XVII. kerület kormánypárti polgármestere és Bese Ferenc, a XXIII. kerület független vezetője vett részt.