Operatív törzs: Kedden döntenek az egészségügyi ellátás visszaállításáról

Operatív törzs: Kedden döntenek az egészségügyi ellátás visszaállításáról

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre inkább lassul a koronavírus-járvány: kevesebb az új fertőzéses esetszám és csökken a járvány halálos áldozatainak száma is – derült ki az Operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Hárommal nőtt az új fertőzöttek száma, és két idős, krónikus beteg hunyt el a fertőzés következtében – ismételte meg Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív törzs mai tájékoztatóján a reggel ismertetett kormányzati adatokat. Ezzel a hazai fertőzöttek száma 4017-re emelkedett, az elhunytak száma 550. A gyógyultként pedig 2324 személyt tartanak számon. Már több mint kétszer annyian gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből, mint ahány aktív fertőzött van – mondta a tiszti főorvos.

A megyei adatokra rátérve közölte: a legtöbb aktív fertőzött, 467 Budapesten van, Pest megyében 144, Zala megyében 185, Komárom-Esztergom megyében 139, Fejérben 138, Nógrádban 25, Csongrád-Csanádban 12, Veszprémben 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 7, Győr-Moson-Sopron megyében öt, Hajdú-Biharban négy, míg Borsod, Heves, Vas és Jász-Nagykun megyében 2-2, Somogyban pedig egy esetet tartanak nyilván. Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben és Tolnában továbbra sincs aktív fertőzött.

Bejelentette, hogy fertőtlenítőszerek gyártására a továbbiakban nem lehet ideiglenes engedélyeket kiadni. Mint mondta, a veszélyhelyzeti jogszabályok korábban erre lehetőséget adtak, és nagyon sok ilyen engedélyt adtak ki, ám – mivel biztosítva van az ország ellátása ezekből a szerekből – nincs szükség az ideiglenes engedélyek kiadására. A tiszti főorvos közölte, ha a gyártók továbbra is szeretnék fenntartani gyártókapacitásukat, akkor azt már a szokásos módon kell engedélyeztetniük a jogszabályi hatósági eljárásokkal.

Müller Cecília közölte azt is, hogy feloldotta a hajléktalanokra vonatkozó kijárási korlátozásokat, így nekik is lehetőségük lesz arra, hogy munkavállalás miatt elhagyják azt a szállót vagy intézményt, ahol tartózkodnak. Hozzátette: jelenleg nem tudnak pozitív esetről a hajléktalanszállókon.

Kérdésre elmondta, kedden döntenek arról, hogy az egészségügyi ellátás visszatérjen-e a járvány előtti működéséhez, a konkrét döntésekről szerdán adnak tájékoztatást.

Szabad az út Szlovéniába is

Kiss Róbert alezredes, az ügyeleti központ munkatársa arról beszélt, hogy a rendőrség Magyarország valamennyi schengeni belső államhatárán befejezte ellenőrzést. A szomszédos országok rendvédelmi szerveivel történt egyeztetések eredményeként az összes magyar-szlovén átkelőn és határátlépési ponton is megszűnt a határforgalom ellenőrzése hétfő este.

Kiss a rendészeti adatokról is beszélt. Hétfőn 589 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így kedden az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 9523.

Közölte, hogy 427-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: rémhírterjesztés ügyében 124 esetben, közveszéllyel fenyegetés miatt 29 esetben, csalás miatt 129 esetben, míg járványügyi szabályszegés miatt 22 esetben indítottak büntetőeljárást. Ezekben az ügyekben eddig 80 embert hallgattak ki gyanúsítottként.