Rémhírterjesztés: Az Emmi feljelentést tesz az MSZP kétes mentős videója miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a videó miatt, amelyen egy magát mentőtisztnek mondó nő beszélgetett Korózs Lajos szocialista képviselővel a kórházi ágyfelszabadítás következményeiről.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írják: a mentősként nyilatkozó nőről kiderült, hogy sem az Országos Mentőszolgálat, sem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, sem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában nem szerepel, sőt az általa megnevezett Szamaritánus Mentőszolgálat is cáfolta, hogy valaha dolgozott volna náluk.

Az Emmi szerint a videóban elhangzott hamis állítások a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben különösen alkalmasak voltak a társadalomban indokolatlan nyugtalanság keltésére, az egészségügybe vetett közbizalom aláásására, ezen keresztül a járvány elleni védekezés hatékonyságának rontására.

Hozzátették: az állítások és az, hogy a nyilatkozó személy „mentőtisztként” fogalmazta meg őket, súlyosan sértették továbbá az egészségügy egész szervezetrendszerét, „sárba rántva” az egészségügyi dolgozók szakmai becsületét, amelyet az Emmi ezúton is visszautasít. „Sajnálattal látjuk, hogy amellett, hogy a baloldalra az egész járvány alatt nem lehetett számítani – a baloldali pártok most már odáig mennek, hogy akár hírhamisítást végeznek, csak azért, hogy a kormányt támadják” – írta a minisztérium.

Amint arról lapunk is hírt adott, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) hétvégén bemutatott – és azóta már törölt – videójában egy mentősként bemutatott asszony tett nagyon súlyos állításokat a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről. Németh Athinával az MSZP országgyűlési képviselője, Korózs Lajos készített interjút. Ebben a nő azt állította, hogy tíz hazaküldött beteg ápolását vállalta el, akik közül kilencen kínok közt hunytak el otthonukban.

Ám az Országos Mentőszolgálat hétfőn azt közölte, hogy a mentősként bemutatott nő nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem a magyar egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. Sőt a Szamaritánus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna a riportban szereplő nő.

A 24.hu kérdésére Németh Athina annyit árult el, hogy főállásban végzi a mentős tevékenységet, és mellette – munkáltatója megbízásából – hospice ellátással is foglalkozik. Korózs Lajos ugyancsak a 24.hu-nak mondta el, hogy semmilyen módon nem ellenőrizte Németh Athina hátterét. Mint mondta, arcát és nevét vállalta az asszony, ezért nem „nyomozgatott” utána.

A nő hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is szerepelt, ám Rónai Egon műsorvezető kérdéseire, melyek az ő és az OMSZ kapcsolatát firtatták, sem adott egyértelmű választ. Németh Athinát az Index is kérdezte, nekik azt válaszolta, hogy azért nem szerepel az Állami Egészségügyi Ellátóközpont alap- és működési nyilvántartásában, mert nem hajlandó tagdíjat fizetni. „Én ennek az országnak tíz forintot nem fizetek, éppen elég, hogy adózok.”

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke az ATV A nap híre című műsorában elmondta, örülnek, hogy az Emmi ennyire komolyan veszi a témát, így Kásler Miklós hozzáállásával is lehet majd foglalkozni. A politikus szerint az a tanulság, hogy még akkor is utána kell nézni egy történet szereplőinek, ha azok már korábban is szerepeltek a médiában. Elismerte, hogy Korózs Lajos nem járt el kellő újságírói alapossággal, mikor kitette a kórház-kiürítésekkel kapcsolatos videóját. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.