Brutálisan megnőttek a várólisták a koronavírus-járvány alatt

Brutálisan megnőttek a várólisták a koronavírus-járvány alatt

Fotó: Unsplash/Natanael Melchor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februárban még javuló tendenciát mutattak a kórházi várólisták, a koronavírus-járvány által generált műtétleállások miatt azonban most döbbenetes számok találhatóak a Nemzeti Egészbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján – írja a Privátbankár.

Míg 2020 február elején 29 176 fő várt összesen valamilyen műtétre, addig június 9-én már csak 15 858-an. Ez azonban nem a reális igényt jelzi, csupán azt, hogy a járvány miatt lehetetlen volt műtétre jelentkezni – írja a portál. Szürkehályog-műtétre például most 1887 fő vár, februárban még 10 669-en voltak.

A várakozási idő sokszor többszörösére ugrott. A laparaszkópiás nőgyógyászati műtétekre vagy a visszérműtétekre kilencszeresére ugrottak a várakozás napjai. A katéteres koszorúértágításra nyolcszor többet kell várni a februári várakozási időnél, s több, mint a hatszorosát a sérvműtétekre és laparaszkópiás epekőműtétekre. Ötször többet a nyitott szívműtétekre, a szív elektrofiziológiás vizsgálatára, a prosztataműtétekre vagy a gerincstabilizációs műtétekre, négyszer annyit a gerincműtétekre, háromszor többet pedig a csípőprotézisműtétekre és a bélrendszer nagyobb műtéteire.

A bélrendszer nagyobb laparaszkópiás műtéteire 355 nap a várakozás most, februárban még 99 volt.