Müller Cecília: Kifejezetten kevés esetben kell PCR-teszt az egészségügyi ellátás előtt

Müller Cecília: Kifejezetten kevés esetben kell PCR-teszt az egészségügyi ellátás előtt

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

328 budapesti, 91 Pest megyei, 43 Fejér megyei, 37 Komárom-Esztergom megyei, 16 Zala megyei, 8 Veszprém megyei, 6-6 Borsod és Csongrád-Csanád megyei, 3 Tolna megyei, 2-2 Győr-Moson-Sopron, Hajdu-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 1-1 Bács-Kiskun, Nógrád és Somogy megyei ember halt meg. Békés, Szabolcs és Vas megyéből eddig nincs koronavírusos áldozat – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller Cecília a keddi tájékoztatót a hvg.hu kérdésére azzal zárta, aznap dönt arról, hogy az egészségügyi ellátás szabályai visszatérhet-e a járvány előtti időszakra jellemzőre, ám ezt végül nem jelentette be.

Ám egy kérdés vonatkozott arra, kell-e még PCR-teszt az egészségügyi ellátás előtt. Müller erre azt mondta, „nem minden esetben kell tesztet csinálni, sőt, kifejezetten kevés esetben van erre szükség”. Azt mondta, csak gyanús esetekben kell elvégezni a laborvizsgálatot. Nem mondta, hogy a miniszter vagy ő döntött volna a változtatásról, mindenesetre eddig a szakmai kollégiumok ajánlása esetén a meghatározott veszélyes beavatkozások előtt kötelező volt tesztet csinálni mindenkin. (A Hvg tudomásunk szerint kedden még végeztek PCR-tesztet kórházi műtét előtt.)

A 37 évesen elhunyt férfi kapcsán úgy válaszolt, hogy, hogy ritkán, de sajnos van példa ilyen gyorsan lezajló fertőzési esetre is, de ettől még a krónikus beteg, idős emberek tartoznak a magasabb kockázati csoportba. A férfi környezetét felderítették, a kontaktszemélyeket megfigyelés alá vonták.