Nyugdíjazzák a 46 éves „öreglányokat” a magyar honvédségtől – fotókkal

Nyugdíjazzák a 46 éves „öreglányokat” a magyar honvédségtől – fotókkal

Fotó: György Zsombor/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivonják a hadrendből a honvédség utolsó öt AN–26-os repülőgépét, az Ancsának becézett gépektől csütörtök délelőtt vettek búcsút a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. 1974 és 76 között összesen tíz gép érkezett a Szovjetunióból (Ukrajnából), azóta összesen 47 ország 179 repülőterén fordultak meg, 83 ezer órát töltöttek a levegőben és 31 millió kilométert repültek. A kívülről ma is csinos, belülről azért az elmúlt fél évszázad nyomait magukon viselő gépek búcsúztatásán Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett, többek között arról beszélt, ő is éppen annyi ideje áll a honvédség kötelékében, mint ezek a gépek.

Elmondta, az AN–26-osok személyzete a honvédség új eszközein fog szolgálni, egyesek már elfoglalták beosztásukat, mások átképzésen vesznek részt. A távozó, de üzemképes Ancsákat értékesíteni akarják, ennek részletei még nem ismertek – hangzott el a minisztertől. Az Antonovok „leszerelésével” kiesik a honvédség szállítókapacitása, ezt mielőbb pótolni kell, ameddig ez nem sikerül teljesen, katonáink addig bérelt kapacitásokkal oldják meg a feladatokat.

A sajtó számára is nyilvános rendezvényen a kiválasztott újságírók körülbelül félórás repülésen vehettek részt (lapunk tudósítója nem meglepő módon nem került közéjük), a 406-os Ancsát búcsúútjára két Gripen vadászgép is elkísérte.