Áprilisban a lakáshitel piacot is elérte a járvány, de nincs összeomlás

Áprilisban a lakáshitel piacot is elérte a járvány, de nincs összeomlás

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány beköszöntött a lakáshitelek piacára is, de az év első négy hónapjában még így is növekedett az új lakáshitel-szerződések összege – olvasható a money.hu legfrissebb, hivatalos adatokat feldolgozó összeállításából, amely szerint a támogatott hitelek eltértek a fő csapásiránytól. 

– Várható volt az áprilisi visszaesés az új lakáshiteleknél. A járvány miatti korlátozások, a bizonytalanabb gazdasági kilátások, a különböző szektorokban történt elbocsátások és az ugyancsak bizonytalanabb jövedelmi kilátások mind visszafogták a lakás- és hitelpiaci keresletet. Ráadásul a kedvezőtlen környezet miatt a bankok egy része is szigorított a hitelezési feltételeken – elemezte a helyzetet Németh-Simkó Judit, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: a hitelek iránti keresletet visszafoghatta az is, hogy a járvány miatt sokkal óvatosabbá váltak a háztartások, és inkább megtakarításaikat igyekeznek növelni. 

Új lakáshitelek összege 2019. január – 2020. április (Forrás: money.hu)

Áprilisban a magyarországi bankok által kötött újlakáshitel-szerződések összege 69,1 milliárd forintra rúgott, ez 18 százalékkal marad el tavaly áprilisi összegtől. Az áprilisi visszaesés ellenére az első négyhavi adatok szerint még pluszban vannak az új lakáshitelek: január óta ugyanis összesen 307 milliárd forintra szerződtek a hiteligénylők, ami közel 7 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Ezzel szemben az államilag támogatott lakáshitelek kilőttek, csaknem 11 milliárd forintos áprilisi összegük 62 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, de még nagyobb növekedés figyelhető meg az év első harmadában: 54 milliárd forintos összegük 83 százalékos növekedést jelent. Közben a piaci lakáshitelek összege 25 százalékkal, 58 milliárd forintra csökkent, részben a már említett gazdasági bizonytalanságok, valamint a banki szigorítások miatt. Az év első négy hónapjában a piaci hitelek nagysága 2 százalékkal, 251 milliárd forintra csökkent. 

A money.hu szakértői szerint a koronavírus-járvány hatása a lakossági hitelpiacon elhúzódva jelenik majd meg, egyelőre nehéz megjósolni, milyen konkrét hatása lesz. Az biztosra vehető, hogy a bankok a korábbinál szigorúbb feltételekhez kötik a hitelfelvételt, nem csak a lakás-, hanem a személyi kölcsönöknél és egyéb konstrukcióknál is. Ilyen szigorításnak számít például, hogy minimum jövedelemhez kötik a hitel jóváhagyását, vagy vizsgálhatják, hogy a jövedelem olyan szektorból érkezik-e, amit a koronavírus-járvány gazdasági hatásai fokozottan érintenek.